Den hellige Ignatius av Lom (d. 1591)

Minnedag: 28. desember

Den hellige Ignatius (ru: Ignatij; Игнатий) ble født en gang tidlig på 1500-tallet et sted i Russland. Vi kjenner ikke noe til hans sivile liv før han gikk i kloster. Han trådte inn i klosteret Frelseren-Priluki i Vologda, og han avla sine monastiske løfter i klosteret Kirillo-Belozerskij ved Beloozero (fra 1777 Belozersk) nær innsjøen Beloe ozero (Den hvite sjøen) i Nord-Russland (ikke Kvitsjøen (Beloe more).

Senere dro han til et område rundt fem mil fra Vologda, nær den tidligere byen Lom, og der grunnla han et kloster viet Frelseren i villmarken. Det tiltrakk seg gradvis disipler, og dra trakk han seg tilbake til en skete i skogen ved elven Sara i Vadozj Volost, hvor han levde et asketisk liv i taushet. I likhet med munken Joakim, som levde tre kilometer unna, tjente han til livets opphold ved å lage bastsko, som han etterlot ved veien. Forbipasserende byttet skoene med brød.

På dette stedet bygde Ignatius en kirke til ære for Guds Mors beskyttelse (Pokrov), og ved siden av den ble ødemarksklosteret Vadozj Guds Mor grunnlagt. I 1764 ble det forlatt, og bare Frelserkirken i Lom sto igjen, og der hvilte relikviene av munken Ignatius, forherliget ved mirakler.

Ignatius døde i 1591. I den russisk-ortodokse kirke minnes han den 28. desember. Han kalles Ignatius av Lom («Lomsk») eller Ignatius av Jaroslavl. Feiringen av en synaxis (fellesfest) for de hellige fra Rostov og Jaroslavl i Russland den 23. mai ble etablert den 10. mars 1964 etter resolusjon fra patriark Aleksij I (1945-70) og den hellige synode i Den russisk-ortodokse kirke. Ignatius står på denne listen som en av undergjørerne fra Uglitsj.

av Webmaster publisert 25.01.2010, sist endret 27.04.2019 - 13:27