Den hellige Illuminata av Todi (d. 303)

Minnedag: 29. november

Freske av Illuminata i kirken San Salvatore i Canzano i provinsen Teramo i regionen AbruzzoDen hellige Illuminata av Todi var en jomfru som ble æret i Ravenna i middelalderen, og som fremdeles æres i Todi i Italia. Hun døde rundt 303 i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305: d. 311) og hennes minnedag er 29. november.

Den eldste notisen om denne helgenen er fra 1037, da keiser Konrad II (1024-39; keiser fra 1027) ga til abbed Lambert i klosteret St Apollinaris i Classe ved Ravenna, in territorio tudertino monasterium unum cui vocabulum est Sancta Illuminata, «i området ved Todi et kloster som het St Illuminata».

Samtidig eller like før oppsto det en legendarisk biografi om henne, hvor det fortelles at Illuminata ble født i Palazzolo ved Ravenna av hedenske (eller arianske) foreldre og opprinnelig ble kalt Caesarea. Hun konverterte til kristendommen og tok da navnet Illuminata. Hun ble anmeldt av sin far til prefekt Sebastian av Ravenna, som ønsket å gifte seg med henne. Hun ble satt i fengsel, men en engel befridde henne og tok henne til Via Salaria.

Derfra dro hun til Bettona og Martana i regionen Umbria, hvor hun utførte mange mirakler og ble funnet av sine foreldre, som i mellomtiden også hadde konvertert til kristendommen. Men prefekten i Martana fikk henne arrestert igjen, og i fengselet måtte hun dø sammen med sine foreldre den 29. november 303. Deres legemer ble gravlagt på et sted kalt Papiniano eller Bagno di Papini tre kilometer fra byen, mens en av Illuminatas armer ble brakt til Todi og plassert i Monastero delle Milizie.

Denne biografien finnes i ulike versjoner som er legendariske og mer eller mindre like. Maturo mente at forfatteren hadde tilpasset den greske historien om den hellige Fotina (lat: Illuminata) til Illuminata, men historikeren Francesco Lanzoni (1862-1929) mente at historien var en plagiering av Firmina av Amelia, og siden ble denne helgenen ifølge ham identifisert med Felicissima som æres i Todi den 26. mai og i Perugia den 24. november. Altså ville det være snakk om en og samme person som var gitt tre forskjellige navn.

I virkeligheten ignorerer alle de gamle kildene Illuminata, både i Umbria og Ravenna, men Lanzonis hypotese virker ikke bevist. Selv om de biografiske opplysningene om de tre hellige ligner hverandre, kan man fra det bare utlede at biografer har kopiert hverandre, men ikke at de ønsket å feire den samme personen. De tre helliges ulike steder og dødstidspunkt er et godt argument for å konkludere med at det er snakk om ulike personer.

Til Illuminata ble det vigslet en kirke i Todi, et kamaldulenserkloster ved Todi (fra 1037 avhengig av Sant’Apollinare in Classe) og deretter av Montefalco, i Monteleto di Gubbio, i Alviano og i Abruzzo, sistnevnte ble donert til klosteret Montecassino i 1109.

Den hellige Illuminata mellom de hellige Nikolas av Tolentino og Vincent, maleri i kirken Santa Illuminata i Montefalco i provinsen Perugia i regionen UmbriaIlluminata sto i det førkonsiliære Martyrologium Romanum den 29. november, og teksten er den samme også i den nyeste utgaven (2004):

Tudérti in Umbria, sanctæ Illuminátæ, vírginis.

I Todi i Umbria, den hellige Illuminata, jomfru.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, santiebeati.it, it.wikipedia.org, nominis.cef.fr, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. juli 1999; Oppdatert: 8. desember 2017

av Webmaster publisert 23.07.1999, sist endret 08.12.2017 - 15:48