Den hellige Johannes de Castillo (1596-1628)

Minnedag: 17. november

Skytshelgener for innfødte tradisjoner. En av Paraguay-martyrene, sammen de hellige Rochus Gonzales og Alfonso Rodríguez

Den hellige Johannes de Castillo (Juan; lat: Ioannes) ble født den 14. september 1596 i Belmonte i Toledo i Spania. Han bestemte seg først for å bli advokat, og han begynte på universitetet i Alcalá. Men i sitt første studieår skjønte han at han hadde kall til å bli jesuitt, så han sluttet seg til novisiatet i jesuittordenen (Societas Jesu - SJ) i Madrid den 21. mars 1614.

I november 1616 var han på vei til misjonen i spansk Amerika, og en av hans ledsagere var en to år yngre landsmann og medbror, den hellige Alfons Rodríguez. Skipet kom til land i Buenos Aires, og deretter dro de begge til Córdoba for å studere filosofi og teologi. Johannes ble presteviet i 1625, og han var i Inkarnasjons-reduksjonen i Itapuá i 1628 da han og Alfonso møtte en erfaren paraguayansk misjonær, den hellige Rochus Gonzales. De unge misjonærene ba om å få følge sin eldre kollega på hans neste oppdrag, og Rochus var glad for å ha dem med seg.

Sammen grunnla de tre mennene den 15. august 1628 en ny koloni ved elva Ijuí, og viet den til Marias opptakelse i himmelen. Det var en reduksjon med 400 indianere. Johannes fikk ansvaret der, mens de to andre dro til Caaró, som nå ligger i den sørlige spissen av Brasil, for å grunnlegge en ny koloni der.

Den 15. november 1628 ble Rochus og Alfonso martyrdrept av fiendtlige indianere i Caaró, noe som var ukjent for Johannes. Indianerne var hisset opp medisinmannen Nezú, og etter udåden rapporterte de til ham hvor vellykket oppdraget var utført. Den 17. november antydet Nezú at det neste offeret måtte bli Johannes i Ijuí. Medisinmannens menn kom til reduksjonen midt på ettermiddagen, og de fant p. Johannes mens han leste sitt breviar. Da de spurte hva han drev med, svarte han høflig at han ba. Han visste ikke om medbrødrenes død, derfor hadde han ingen grunn til å mistenke de fremmede.

Men de omringet ham og gikk til angrep, og de begynte å slå ham. De tvang ham til å gå ut i skogen, hvor de rev av ham klærne, bandt hendene hans og slo ham til han var død. De satte fyr på liket og gikk for å plyndre boligen hans og kapellet. De tok med messeklærne og de hellige kar til Nezú slik at han kunne bære klærne og bruke utstyret. Johannes' lik ble berget og fraktet til reduksjonen Concepción, der han ble gravlagt sammen med sine medbrødre.

De tre ble saligkåret den 28. januar 1934 av pave Pius XI (1922-39) og helligkåret den 16. mai 1988 av pave Johannes Paul II i Asunción i Paraguay. Deres minnedag er 17. november. Andre bøker angir både 19. og 15. november, mens jesuittene minnes dem den 16. november.

Rochus Gonzales står i den romerske kalenderen som representant for gruppen (Rochus Gonzales og hans to ledsagere). Se hans biografi for bakgrunn og detaljer.

av Webmaster publisert 12.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:48