Den hellige Juvenalis av Narni ( -~376)

Minnedag: 3. mai

Skytshelgen for Narni og bispedømmet Fossano

Den hellige Juvenalis (Juvenal, it: Giovenale) var den første biskop av Narni i Umbria i Italia. Ikke mye er kjent om hans liv, og til og med Bollandistenes kompilasjon inneholder legendarisk materiale.

Legenden forteller at Juvenalis var en prest og lege som kom fra øst (Kartago?) til Narni. Der nøt han godt av gjestfriheten til en kvinne ved navn Philadelphia. Den hellige pave Damasus I (366-84) skal ha konsekrert ham til biskop i 368. Det sies at en hedensk prest gikk løs på Juvenalis fordi han nektet å ofre til gudene, men Juvenalis holdt sverdbladet hans fast mellom tennene. Da presten forsøkte å trekke det tilbake, skar han over sin egen strupe i forsøket.

Ved en annen anledning reddet Juvenalis byen fra liguriske og sarmatiske angripere ved å klatre opp på bymuren mens han sang Salme 34, som bønnfaller om guddommelig hjelp mot mektige og farlige fiender. Da befolkningen svarte Amen til en bønn for byens redning, brøt det plutselig ut en tordenstorm som drepte tre tusen av den angripende hæren, og Narni var reddet.

Biskopen døde fredelig ca år 376 etter å ha ledet sitt bispedømme i bare sju år. Hans fest har vært feiret den 3. mai siden 400-tallet, og bispedømmet Fossano regner ham som sin skytshelgen. Han kalles martyr av den hellige pave Gregor den Store, men dette er svært usikkert. Hans navn står i Martyrologium Romanum, men han har blitt blandet sammen med andre biskoper av samme navn. Hans kult ble i 1969 henvist til lokale kalendere.

I kunsten avbildes han med et sverd mellom tennene, eller han holder en kalk. Hans grav og oratorium æres fortsatt i Narni. Graven er et av de eldste kristne monumentene i Umbria. Sarkofagen som inneholdt Juvenalis' legeme, stammer fra 600-tallet, og over den er det en mosaikk fra 800-tallet.


Billedtekst: Masaccio: Trittico di San Giovenale [Trittico = triptykon]. I midten: Madonna på tronen med barnet og to engler. Til venstre: De hellige Bartolomeus (Bartolomeo) og Blasius (Biagio). Til høyre: De hellige Juvenalis (Giovenale) og Antonius den Store Abbeden (Antonio Abate). Klikk på bildet for bedre oppløsning.

av Webmaster publisert 09.12.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:48