Den hellige Johannes den lenge lidende av Huleklosteret (d. 1160)

Minnedag: 18. juli

Den hellige Johannes (ru: Ivan; Иван; eller Ioann; Иоанн Многострадальный) var munk i De nære hulene i Huleklosteret i Kiev, i dag hovedstaden Kyjiv i Ukraina.

Huleklosteret ble grunnlagt i 1051 av den hellige Antonios Petsjerskij (983-1073). Klosteret ligger på en bratt skråning på vestbredden av elven Dnjepr sør for dagens bysentrum, og består av et forgrenet system av huler og underjordiske kirker. Klosteret består av to områder. Den eldste delen kalles nå «Nedre lavra» eller «De fjerne hulene». Da Antonios i 1057 trakk seg tilbake til en nærliggende hule hvor han gravde seg en ny celle, ble dette starten på «Øvre lavra» eller «De nære hulene» (ru: Blizjnie pesjtsjery), som også kalles St. Antonios-hulene. De fjerne hulene kalles også St. Theodosios-hulene etter klosterets andre hegumen, den hellige Theodosios Petsjerskij (ca 1008-74). I 1926 stengte sovjetregjeringen Huleklosteret, og først i 1992 vendte de ortodokse munkene tilbake.

Johannes måtte tåle mange sorger på grunn av sølibatets prøvelser. Han mintes at han helt fra sin ungdom hadde lidd mye, plaget av kjødelig lyst, og ingenting kunne fri ham fra den, verken sult eller tørst eller tunge lenker.

Han gikk da til den hulen hvor Antonios' relikvier hvilte, og han ba ivrig til den hellige abba. Etter en dag og en natt hørte den lenge lidende Johannes en stemme: «Johannes! Det er nødvendig for deg å bli rekluser (eremitt) for å kunne dempe plagen ved taushet og avsondrethet, og Herren skal hjelpe deg gjennom bønnene fra hans monastiske helgener». Johannes slo seg ned i hulen fra den tid, og først etter tretti år hadde han kvalt de kjødelige lystene.

Kampen var anspent og kraftig på den tornete veien som munken gikk mot seieren. Noen ganger ble han grepet av lengsel etter å gi opp sin avsondrethet, men så bestemte han seg for enda sterkere anstrengelser. Han gravde seg en grop, og ved begynnelsen av fastetiden klatret han ned i den og dekket seg med jord opp til skuldrene. Han tilbrakte hele fasten i denne stillingen, men hans brennende lidenskaper forlot ham ikke. Den store fienden ønsket å skremme ham bort fra hulen, så en redselsfull slange som pustet ild og gnister, prøvde å svelge ham. I flere dager varte disse redslene.

På påskenatt grep slangen munkens hode i sine kjever. Da ropte Johannes ut fra dypet av sitt hjerte: «O Herre, min Gud og frelser! Hvorfor har du forlatt meg? Ha miskunn med meg, du som elsker menneskeheten, fri meg fra min ondskap slik at jeg ikke fanges i djevelens snarer. Frels meg fra min fiendes gap: send ned et lyn og driv den bort». Plutselig slo lynet ned, og slangen forsvant. Et guddommelig lys skinte over munken, og en stemme hørtes: «Johannes! Her er hjelp til deg. Vær oppmerksom fra nå av slik at ingenting verre hender med deg, og at du ikke lider i det neste liv».

Johannes prostrerte seg og sa: «Herre! Hvorfor lot du meg lide så lenge?» Stemmen svarte: «Jeg prøvde deg i henhold til kraften i din utholdenhet. Jeg brakte fristelse over deg slik at du kunne renses som gull. Det er til en sterk og kraftig tjener at herren gir det tyngste arbeidet, og de lette oppgavene til de syke og de svake. Derfor, be til ham som er gravlagt her (den hellige Moses den ungarske), han kan hjelpe deg i denne kampen, for han gjorde større gjerninger enn Josef den lyse (31, mars)».

Johannes døde ikke tidligere enn 1160, etter å ha mottatt nåde mot utsvevende lidenskaper. Hans hellige relikvier hviler i De nære hulene (Antonios-hulene).

Hans minnedag er 18. juli. I tillegg feires han den 28. september, som er synaxis (= fellesfest) for de hellige fra «De nære hulene» i Huleklosteret i Kiev. I tillegg feirer Den ortodokse kirke på andre søndag i fastetiden en «Synaxis for alle de monastiske fedre i Huleklosteret».

av Webmaster publisert 24.07.2010, sist endret 27.04.2019 - 11:43