Den hellige Jordan av Trebizond (1610-1650)

Minnedag: 2. februar

Den hellige Jordan (Iordanes) ble født i 1610 i Trebizond (nå Trabzon i Tyrkia) ved den lilleasiatiske Svartehavskysten. Han giftet seg og arbeidet som kobbersmed, og han bodde sammen med sin familie i distriktet Galata i Konstantinopel. Den 1. februar 1650, da han var førti år gammel, drev han og spilte kort sammen med noen av sine landsmenn og kolleger som var blitt muslimer. Under spillet sa en av dem spottende på gresk: «St Nikolas, din slyngel, hjelp meg å vinne!» Som svar sa Jordan det samme, men byttet ut den hellige Nikolas av Myra med Muhammed.

Da spillet var over, gikk alle hjem, bortsett fra en som skyndte seg til myndighetene og rapporterte at Jordan hadde nevnt Muhammeds navn på en uærbødig måte. Han ble da arrestert og ført for vesiren, som ga ham valget mellom å konvertere til islam eller dø. De lovte ham mange æresbevisninger dersom han ble muslim, men Jordan svarte: «Jeg vil ikke fornekte min kjæreste Jesus Kristus, men jeg tror på ham og bekjenner ham som sann Gud. Jeg ber bare Deres nåde om å gi meg tillatelse til å gå til mitt verksted for å gjøre opp min gjeld til dem jeg skylder penger og kreve inn penger fra dem som skylder meg».

Jordan var kjent for vesiren, som derfor ga ham tillatelse til å dra til verkstedet. Der ba han sine medarbeidere om å tilgi ham, og deretter begynte han å dele ut alt han eide til kirkene og klostrene i og rundt byen, samt til de foreldreløse. Deretter gikk han uredd til retterstedet mens han takket Gud for denne anledningen til å vitne for ham. På et sted som het Kutzuk Karaman fikk bøddelen ham til å knele. Akkurat da kom det en budbringer fra vesiren som hvisket til Jordan: «Redd ditt liv. Bare si åpent at du vil bli muslim, og deretter kan du dra hvor du vil og leve som ortodoks kristen».

Jordans svar var: «Jeg takker vesiren, men dette kan jeg aldri gjøre». Deretter fikk han sitt hode hogd av. Den kvelden gikk hans venner og slektninger til retterstedet, og etter at de hadde betalt for hans legeme, tok de det med seg og gravla det i Beyoglu i byen Konstantinopel. Slik ga koppersmeden Jordan fra Trebizond sitt liv av kjærlighet til Jesus Kristus i Konstantinopel den 2. februar 1650. Hans minnedag er dødsdagen 2. februar.

Kilder: Vaporis, Infocatho, nominis.cef.fr, holytrinityorthodox.com, pontosworld.com, johnsanidopoulos.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. august 2017

av Per Einar Odden publisert 27.08.2017, sist endret 27.08.2017 - 13:27