Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Personer

Seksjoner
Forside Personer Historisk De hellige Johannes, Antonius og Eustacius av Vilnius (~1300-1342)
Støtt Caritas’ arbeid i Irak!

Situasjonene i Nord-Irak er desperat for tusenvis av kristne og andre internt fordrevne. Gi ditt bidrag til hjelpearbeidet her.

Les mer
 

De hellige Johannes, Antonius og Eustacius av Vilnius (~1300-1342)

Minnedag: 14. april

De hellige Johannes, Antonius og Eustacius av Vilnius (~1300-1342)
Skytshelgener for Vilnius

De hellige Johannes (Milhey), Antonius (Kukley) og Eustacius (Nizilon) var litauere av høy byrd født rundt år 1300. De var tjenestemenn ved hoffet i Vilnius (Vilna) til storfyrst Olgierd av Litauen, far til Jagiello. Litauen var på den tiden fortsatt hedensk, og Antonius og Johannes, som var brødre, var ilddyrkere. En omreisende misjonsprest ved navn Nestorius omvendte dem til kristendommen. De ble døpt i hemmelighet.

De nektet å spise kjøtt på en abstinensdag, noe som kom i konflikt med skikkene ved hoffet. Hedningene som hatet den kristne tro hengte dem da i en eik i Vilnius. Johannes, den eldste, led martyrdøden den 24. april 1342, mens hans bror Antonius ble hengt den 14. juni samme år.

Eustacius var vitne til deres heroiske sjelsstyrke, som gjorde så stort inntrykk på ham at han også ble kristen. Han ble drept for sin tros skyld den 13. desember samme år. De ble alle tre hengt i den samme eika. De tre skytshelgenene for Vilnius ble gravlagt i Treenighetskirken. Den tilhørte den russisk-greske kirken, som nå er unert med den romersk-katolske Kirken og betjenes av Basilianermunker (Ordo Basilianus – OBas).

Deres hoder ble overført til katedralen i Vilnius. Det treet hvor de ble henrettet, hadde lenge blitt brukt til det formålet. Men de kristne fikk tomten av fyrsten og bygde en kirke på stedet. Deres minnedag 14. april ble etablert av patriark Alexius av Kiev.