Den salige Johannes Zákoly (1439-1494)

Minnedag: 3. februar

Den salige Johannes Zákoly [Szokoli, Zokoli, Zokol] (ung: János) ble født i 1439 i Ungarn. Hans far het Peter (ung: Péter) og hans brødre het Nikolas, Albert og Andreas (ung: Miklós, Albert és András). Han fikk sin skolegang på skolen til domkapittelet i Nagyvárad (ty: Großwardein; nå: Oradea i Romania). Deretter studerte han i Wien og i Bologna og tok to doktorgrader, i sekulær filosofi samt i teologi.

Hans usedvanlige intelligens ble lagt merke til, og med spesiell pavelig tillatelse fra Paul II (1464-71) ble han i 1466 vigslet til biskop av Csanád som János IV (1466-93). Han var bare 27 år gammel, og dermed under den kanoniske lavalder. Den første biskopen av Csanád (siden 1982 Szeged-Csanád) var den hellige Gerhard Sagredo av Csanád (hu: Gellért) (ca 980-1046), biskop fra 1030.

Dette var en vanskelig tid i det sørlige Ungarn, hvor hans bispedømme lå, fordi det stadig var utsatt for tyrkiske krigstokt. Han måtte også hanskes med de mange serbiske og rumenske flyktningene som strømmet til. Johannes fikk mye anerkjennelse både fra kongen og fra paven, men selv lengtet han etter fred og ro. Så i 1493 abdiserte han fra sitt bispesete, 54 år gammel og etter 27 år i embetet.

Han trådte inn hos paulinerne (Ordo Fratrum Sancti Pauli Primi Eremita – OSPPE) i Diósgyör, lenger nord i landet (i dag en del av byen Miskolc). Denne ordenen er oppkalt etter den hellige Paulus av Theben (ca 229-342), «den første eremitten». Denne eneste ungarske eremittkongregasjonen ble grunnlagt rundt 1250 og eksisterer fortsatt. I klosteret levde Johannes i streng disiplin og viet hele sitt liv til bønn, studier og skriving av nye verk Hans munkeliv irriterte mange, som påsto at han mistet sitt håp, derfor ble han eremittmunk.

De andre biskopene forsøkte å presse ham tilbake til sitt bispesete, men han forsvarte seg mot overmakten, og en gang kom det sågar til håndgemeng. Kongen tilbød ham erkebispesetet Kalocsa, men han ønsket ikke å være annet enn en ydmyk eremitt. Til slutt måtte han imidlertid akseptere at hans brødre valgte ham til prior.

Johannes døde den 3. februar 1494 som prior for klosteret i Diósgyör. Hans minnedag er dødsdagen 3. februar. Han er også kjent som Johannes av Csanád. Hans portrett finnes i det paulinske klosteret i Częstochowa i Polen med en innskrift som sier at han var en salig biskop og paulinermunk.

Kilder: Benedictines, KIR, CatholicSaints.Info, lexikon.katolikus.hu, Tatár - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 2. februar 2000 – Oppdatert: 25. mars 2016

av Webmaster publisert 02.02.2000, sist endret 25.03.2016 - 16:07