Den hellige Kenelm av Mercia ( - 812 (821?))

Minnedag: 17. juli

Festen for den hellige Kenelm (Cynehelm, lat: Kenelmus) som «martyr» ble feiret i mange kirker i det sørlige og vestlige England i middelalderen. Man trodde da at han hadde etterfulgt sin far, kong Coenwulf av Mercia, i en alder av sju år, men at han etter noen måneder ble myrdet av sin lærer på tilskyndelse av sin ambisiøse søster Quendreda (Quoenthryth).

Disse tre er historiske personer. Coenwulf var konge i Mercia mellom 796 og 821. Kenelm signerte flere chartre fra 803 til 811, og allerede i 798 hadde pave Leo III bekreftet til ham eierskapet av Glastonbury. Men Kenelm døde trolig før sin far, og han nådde med sikkerhet i hvert fall puberteten. Han kan ha blitt drept i et slag, muligens mot waliserne. Han ble gravlagt i Winchcombe Abbey i Gloucestershire.

Da den hellige Osvald av Worcester gjenopprettet Winchcombe i den andre halvdelen av 900-tallet, ble Kenelm regnet som martyr og figurerte som sådan i liturgiske bøker, inkludert et sakramentarium, skrevet i Winchcombe og gitt til Fleury, hvor han rangerer ved siden av den hellige Stefan.

Neste skritt var utviklingen av en Kenelm-legende. Den fant sted på 1000-tallet; den ble brukt av William av Malmesbury og er representert i forkortet utgave i Nova Legenda Angliae. Man trodde at kapellet St. Kenelm i Clent ved Halesowen (Hereford og Worcester) var bygd på stedet hvor han ble myrdet. Enda mer forbløffende var det at hans legeme ble oppdaget ved at et due slapp ned et angelsaksisk dokument på høyalteret i St. Peterskirken og oversatt av engelske pilegrimer. Legemet ble deretter overført til Winchcombe, og mens den onde Quendreda resiterte en salme baklengs (antakelig av magiske årsaker), falt hennes øyne ut.

I virkeligheten var Quendreda abbedisse i Minster i Kent. Legenden om St. Kenelm er et godt eksempel på hvordan en forfatter med livlig fantasi og noen halvfordøyde historiske fakta produserer en fullstendig oppdiktet historie om en prins som helt sikkert har eksistert, men som vi vet praktisk talt ingenting om.

Krypten i kirken St. Pancras i Winchcombe er nylig blitt identifisert som stedet for Kenelms grav. Der er han gravlagt sammen med sin far. Minnedagen er 17. juli.

av Webmaster publisert 27.05.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:48