Den salige Kristina av Spoleto (1435-1458)

Minnedag: 13. februar

Den salige Kristina av Spoleto (1435-1458)

Den salige Kristina (it: Cristina) ble født som Augustina Camozzi i 1435 i Porlezza i regionen Lombardia nær Lugano-sjøen i Nord-Italia, helt på grensen til Sveits. Hun var datter av legen Johannes Camozzi, og hun giftet seg ung med en treskjærer. Hun fikk en sønn, og to grever var hans faddere ved dåpen, noe som viser hennes sosiale stilling. Etter at hun tidlig mistet sin mann, førte hun i en periode et viltert og utsvevende liv. Hun ble elskerinnen til en ridder og kom til Como.

Alt dette endret seg da sønnen døde. Da innså hun sine feil, og rundt 1455 ble hun tertiar i augustinernes tredjeorden (Ordo Sancti Augustini – OSA), rundt tyve år gammel. Hun tok ordensnavnet Kristina. På grunn av nådegaver som ble henne til del, hadde hun snart ry for hellighet. Men hun flyktet stadig fra de menneskene som oppsøkte henne, og hun vandret til Verona, Ferrara, Mirandola, Roma og Assisi. Til slutt slo hun seg ned i Spoleto i Umbria. Det viktigste for henne var bot og nestekjærlige gjerninger.

En mer fargerik historie, gjengitt i Acta Sanctorum på 1600-tallet, forteller at Kristina kom fra den berømte familien Visconti og hadde rømt hjemmefra for å vandre Europa rundt fra valfartsmål til valfartsmål. Men den historien ble avslørt som en fabrikasjon i 1883 av E. Motta, og forvirringen har også heldigvis forsvunnet fra det nye Martyrologium Romanum (2001).

Etter noen få år med udisiplinert og ekstrem askese, døde Kristina den 13. februar 1458 i Spoleto, 23 år gammel, utvilsomt på grunn av sine ekstreme botsøvelser. Hun ble gravlagt ved alteret for St. Mikael i augustinerkirken St. Nikolas. Etter oppløsningen av klosteret i Spoleto ble hennes relikvier overført til kirken San Gregorio Maggiore, en ombygd tidligkristen kirke. Der oppbevares hennes relikvier fortsatt.

Hun ble saligkåret den 19. september 1834 ved at hennes kult ble stadfestet av pave Gregor XVI (1831-46). Hennes minnedag er dødsdagen 13. februar.

av Webmaster publisert 23.06.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:49