Den hellige Konstantin av Strathclyde (600-t)

Minnedag: 11. mars

Den hellige Konstantin (eng: Constantine; lat: Constantinus) var eneste sønn av kong Riderch Hael av Strathclyde i Skottland og hans hustru, dronning Languoreth. Han skal ha blitt født på 570-tallet og omvendt seg til kristendommen tidlig i livet, muligens av de hellige Kolumba av Iona og Kentigern av Glasgow, som det hevdes i Ulster-annalene for 589. Han etterfulgte sin far på tronen i 612, men trolig regjerte han ikke lenge.

Tradisjonen hevder at han abdiserte til fordel for sin bestefars fetter og reiste til klosteret Rahan i Offaly i Irland. Der utførte han de simpleste oppgavene og levde et anonymt liv, og han malte korn til munkene for hånd med en kvernstein. En dag hørte en av brødrene ham mumle for seg selv: «Kan dette være kong Konstantin, som bar hjelm og skjold, som slaver ved en håndkvern?»

Da hans identitet var oppdaget, ble han oppmuntret til å studere til prest og ble ordinert. Han etterfulgte den hellige Mochuda som abbed i Rahan rundt 636. Senere vendte han trolig tilbake til Skottland, forkynte i Galloway og grunnla kirker i Kirkconstantine, Kenneil og Dunnechtyn. Han grunnla og ble abbed for det berømte klosteret i Govan ved elva Clyde. Der døde han og ble gravlagt, og hans skrin kan fortsatt ses i sognekirken. Hans minnedag er 11. mars.

Deler av denne historien er sammenblandet med den hellige Konstantin av Cornwall, en abdisert konge som reiste som misjonær til Skottland og let martyrdøden der. Begge blandes sammen med de hellige Konstantin I og Konstantin II av Skottland.

av Webmaster publisert 19.05.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:49