Den salige Lojze Grozde (1923-1943)

Minnedag: 27. mai

Den salige Lojze Grozde, maleri av Tomaz Perko

Den salige Lojze Grozde (Aloisius; slov: Alojzij) ble født den 27. mai 1923 i landsbyen Zgornje Vodale i Trzisce nær Mokronog i regionen Nedre Krain (slov: Dolenjska; ty: Unterkrain) i Slovenia, som da var en del «Serbernes, kroatenes og slovenernes kongedømme», som i 1929 tok navnet Jugoslavia. Han ble døpt den 27. mai i sognekirken i Trzisce na Dolenjskem i bispedømmet Mesto Novo. Han var født utenfor ekteskap, og hans far ville aldri anerkjenne barnet. Dette gjorde at mange slektninger ikke ville ha noe med mor og barn å gjøre.

Da Lojze var fire år gammel, giftet moren seg med en viss Kovac. Hans stefar jagde ham vekk hver gang han ville se sin mor, men fordi Lojze var en flink elev på skolen, ble stefaren vennligere mot ham. Men fordi moren måtte arbeide i tjeneste for mange arbeidsgivere, ble Lojze værende i huset til morens foreldre og hans tante tok seg av ham. Tanten sørget for hans skolegang og sendte ham på skole i hovedstaden Ljubljana, hvor hun arbeidet som tjenestepike. Noen velgjørere hjalp henne med å forsørge nevøen.

Lojze bodde på kostskolen Marijanisce (Marianum) og gikk på klassisk gymnas i Ljubljana. Der var han en fremragende student og skribent. Han var medlem av Katolsk Aksjon og fra 8. desember 1936 av Den marianske kongregasjon, som han senere ble president for. Mot slutten av hans gymnasdager nærmet Andre verdenskrig seg, og forholdene ble stadig mer spente. Samtidig måtte Lojze ta en avgjørelse om sitt kall. Han hadde lenge tenkt på å bli prest, og han søkte sin vei i livet gjennom meditasjon og studier, i dyp bønn og i apostolisk arbeid for andre. Han kom til slutt frem til at han kunne gjøre mer for Guds rike som legmann i Katolsk Aksjon.

I sommerferien 1942 dro han ikke hjem, ettersom det var mye vold og ikke enkelt å reise. Det var først til nyttår i 1943 han bestemte seg for å dra og besøke sine slektninger. Han søkte om reisetillatelse for å reise hjem. Først besøkte han en venn i landsbyen Struge, og den 1. januar 1943, første fredag i måneden, deltok han i messen i cistercienserklosteret i Sticna, hvor han mottok kommunionen for siste gang, Deretter reiste han med tog fra Ivancna Gorica til Trebnje, hvor han fant ut at han ikke kunne reise lenger, ettersom jernbanesporet var ødelagt.

Han bestemte seg for å fortsette til Mirna til fots, og på veien fikk han sitte på en kjerre. Ved det første huset i Mirna måtte han gå av kjerren fordi en partisanvakt grep ham og avhørte ham. På ham fant partisanene boken Kristi etterfølgelse av Thomas a Kempis og en brosjyre om Vår Frue av Fatima. Han ble da brakt til det nærliggende vertshuset Vidmar, hvor han ble forhørt, torturert og til slutt drept. Tre timer tidligere var seminaristen Janez Hocevar, som ville besøke sine slektninger i nærliggende Sentrupert, også blitt skutt. Lojze Grozde ble mistenkt for å være en informant, og kommunistene så i ham den mentaliteten de foraktet og forfulgte.

Snart spredte ryktene seg om den grusomme måten nyttår ble feiret på av partisanbrigaden Tone Tomsic, som hadde erobret Mirna. Noen vitner, som partisangeneralen Lado Kocijan, hevdet at Grozde ikke ble torturert, mens andre kilder hevder det motsatte.

Den 23. februar 1943 ble Lojze Grozdes skjebne delvis avslørt, og indikasjonene tydet på at han var blitt torturert. Skolebarn som var ute og plukket snøklokker, fant hans lik. Selv om det var spor etter tortur på kroppen, var selve liket fullstendig intakt. Det ble brakt til nærliggende Sentrupert, hvor en komité skrev en rapport. Lojze Grozde ble gravlagt på kirkegården i Sentrupert, ettersom det var umulig å frakte liket til hjemsognet Trzisce under tidens vanskelige omstendigheter. Nyheten om den uskyldige studentens voldelige tortur og død skapte frykt blant folket og sjokkerte studentene i Ljubljana.

Fra saligkåringen

Helt siden nyheten om hans død ble kjent, ble Lojze av de troende regnet som en kristen martyr. Hans grav på kirkegården i Sentrupert ble et valfartsmål både for enkeltmennesker og for grupper av troende. I tiårene etter Andre verdenskrigs slutt hadde kommunistene makten i Jugoslavia og Slovenia, og det var forbudt å snakke høyt om Lojze Grozdes død offentlig. Likevel fortsatte de troende å besøke hans grav i hemmelighet, og på stedet for hans martyrium var det ofte lys og blomster, og de troende ba om hans forbønn i sine bønner.

I anledning av femtiårsjubileet for Lojze Grozdes død i 1993 startet erkebispedømmet Ljubljana en prosess for å anerkjenne hans martyrium og oppnå hans salig- og helligkåring. Da den ærverdige pave Johannes Paul II (1978-2006) besøkte Slovenia for første gang i 1996, nevnte han Lojze Grozde to ganger.

Den 27. mars 2010 undertegnet pave Benedikt XVI dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente hans død som et martyrium in odium fidei – «av hat til troen», og han fikk dermed tittelen Venerabilis, «Ærverdig». Mindre enn tre måneder senere ble han saligkåret under den slovenske eukaristiske kongress i Celje i regionen Spodnja Stajerska (Untersteiermark) søndag den 13. juni 2010. Som vanlig under dette pontifikatet ble seremonien ikke ledet av paven selv, men av hans personlige utsending, i dette tilfelle kardinalstatssekretær Tarcisio Bertone. Mer enn 40 000 troende var til stede på byens fotballstadion for saligkåringen av Slovenias første martyr. Hans minnedag er 27. mai, selv om mange kilder nevner dødsdagen 1. januar. Hans attributter er bok, palme og snøklokke.

av Webmaster publisert 02.07.2010, sist endret 28.11.2015 - 02:49