Den hellige Laurentius Bai Xiaoman (1821-1856)

Minnedag: 28. september

Laurentius Bai Xiaoman (1821-1856) En av de hellige martyrene fra Kina (Den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere)

Den hellige Laurentius Bai Xiaoman [Pe-Man] ble født i 1821 i distriktet Shuicheng i provinsen Guizhou [Kouy-Tcheou] i Kina. Han kom fra en svært fattig familie og hans foreldre døde mens han var svært ung. Som 20-åring kom han til provinsen Guangxi [Kouang-Si] for å søke arbeid som dagarbeider for å tjene til livets opphold.

Som 30-åring flyttet han i 1851 til landsbyen Yaoshan i distriktet Xilin i provinsen Guangxi og fikk arbeid der. Alle som ble kjent med ham, likte ham fordi han behandlet alle ,ed ærlighet, vennlighet og oppriktighet. Det var i denne landsbyen han giftet seg. Siden han ikke hadde noe eget hus, flyttet han inn for å bo hos svigermoren. Året etter fødte hans hustru en datter. Folket i dette området var for det meste i praksis vegetarianere, men i tillegg til å avstå fra kjøtt, avsto han også fra brennevin.

I 1854 kom p. Ma Lai (den hellige Augustin Chapdelaine) til Guangxi for å starte en misjonskirke. Bai Xiaoman fulgte ham ganske lenge før han bestemte seg for å gå over til den kristne tro. I dåpen ble han gitt navnet Laurentius. Men bare ti dager senere ble p. Ma Lai og fire andre katolikker arrestert. Da Laurentius hørte at misjonæren var arrestert, skyndte han seg for å slutte seg til ham. Han brakte flere kvinner til retten for å redde sine arresterte menn. De ble sendt bort, men mandarinen lot sitt raseri gå ut over ham.

Da den lokale dommeren beordret ham til å avsverge sin tro, svarte han at han heller ville dø enn å forråde sin Herre. For dette svaret ble han utsatt for all slags tortur. Han besvimte flere ganger under mishandlingen, men han holdt fast ved troen. Han fikk et bur (cang) plassert rundt nakken natten mellom 25. og 26. februar 1856. Han ble brakt for retten dagen etter, og da han fortsatt nektet å oppgi troen til tross for torturen, dømte dommeren ham til døden.

På vei til henrettelsen møtte Laurentius sin svigermor og tok farvel med henne. Stedet der han ble henrettet, var like utenfor den sørlige porten i Su-Lik-Hien i provinsen Guangxi. Han ble halshogd den 26. februar 1856, og hans jordiske rester ble etterlatt i skogen der for å bli spist av ville dyr.

Laurentius ble saligkåret den 27. mai 1900 (dokumentet (Breve) var datert den 7. mai) av pave Leo XIII (1878-1903) som en av gruppen «Den salige Gabriel Johannes Taurin Dufresse og 12 ledsagere». Ordet ledsagere i denne forbindelse betyr ikke at de faktisk ledsaget ham, men at de led martyrdøden i Kina og ble saligkåret sammen med ham. Han ble helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II som en av de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

De 120 martyrene fra Kina har minnedag 28. september. Hans minnedag er ellers 24. november.

av Webmaster publisert 13.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:49