Den hellige Mac Nise av Connor (d. ~514)

Minnedag: 3. september

Skytshelgen for bispedømmet Connor

Den hellige Mac Nise (MacNisse, Mac Nissi, Macnise, Macnissi, Mac Nisse mac Faíbrig, Aonghas, Oengus Mac Nisse, Aengus McNisse; lat: Macanisius, Macnisius) ble født en gang på 400-tallet i Irland. Han var sønn av Faíbrig (Faibhreach), men kalles Mac Nise («sønn av Nise») etter sin mor Neas (Cneas). Det hersker en viss forvirring når det gjelder hans opphav. Man skulle forvente at var tilknyttet Ulaidh i det nordøstre Ulster, og dette er tilfellet i senere kilder. De tidligere genealogiene plasserer ham imidlertid blant Laoighse, enten ved en feil eller på grunn av en sammenblanding med hans navnebror Óenu moccu Loigse (Aona, Aonghas), den hellige Mac Nise av Clonmacnoises forgjenger som abbed av Clonmacnoise.

Mac Nise er en av de eldste og minst kjente av de irske helgenene. Han skal ha blitt døpt som barn av den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (385-461), og han er en av de få disiplene av Patrick som vi har bevart en biografi om. Problemet er at biografien, som er bevart i Codex Salmanticensis, er temmelig sen, trolig skrevet for bispedømmet Connor etter den normanniske invasjonen, og den inneholder en god del materiale som er fantasifullt eller selvmotsigende eller begge deler.

Mac Nises navn kom tidlig inn i Notulae i The Book of Armagh fra 800-tallet, som tjente som underlag for den biografien om Patrick som kalles Vita Tripartita. I denne biografien heter det at Mac Nise lærte salmene av Patrick, som da var i Dalriada. På grunn av en åpenbar forseelse som involverte Patricks søster, ble Mac Nise imidlertid fordømt av sin lærer og mistet en hånd i prosessen, derav det lokale navnet Carn Lámha, «håndvarden».

Ellers i Patricks biografi heter det at Mac Nise skal ha vært disippel av den hellige biskop Olcán av Armoy. Patricks vrede mot Olcán førte til at biskopens fearann («land, jurisdiksjon») ble overført til den unge Mac Nise, og til en Senán «av Inis Cathaig», en feil for Senán av Láthrach Briúin.

Han ble eneboer i Kells, og senere viet Patrick ham til abbedbiskop av Kells for sin egen klan i distriktet. Kells utviklet seg senere til bispesetet Connor (ir: Coinnire, Condere), som ligger like ved Kells i baroniet Lower Antrim i grevskapet Antrim, og Mac Nise æres som dets første biskop. På et tidspunkt, trolig etter bispevielsen, skal ha foretatt en valfart til Det hellige Land, og på tilbakeveien besøkte han Roma. Da han kom hjem til Irland, etablerte han en kirke og kloster i Kells.

Hans officium-aktige biografi er en sen samling av upålitelig materiale, men den inneholder den eiendommelige legenden at han hadde så stor ærbødighet for Skriften at han ikke, som andre irske munker, ville bære sin evangeliebok i en lærveske, men bar den på sine skuldre, sammenkrøpet eller på alle fire. Han skal ha utført en rekke ekstraordinære mirakler, som å endre et elveløp til sine munkers fordel, selv om akkurat dette fortelles om mange keltiske helgener. Han skal også ha reddet et barn som skulle til å bli henrettet for sin fars ugjerning, ved at han sørget for at vinden blåste gutten fra bødlene og inn i sine armer.

Legenden forteller også at Mac Nise en gang reiste gjennom Munster sammen med Patrick og den hellige Brigida av Irland. Da fikk han en visjon av engler i Lynally i grevskapet Offaly, men han gikk mot Patricks forslag om at de skulle grunnlegge et kloster der. Han begrunnet det med at en annen biskop ville gjøre det rundt seksti år senere. Denne profetien ble oppfylt av den hellige Colmán Elo av Lynally, som skal ha tilhørt samme familie (parentala) som Mac Nise. Blant andre hellige som bringes inn i Mac Nises biografi er den hellige Colman av Kilroot. Mac Nise gis også æren for å ha forutsi fødselen til den hellige Comgall av Bangor (517-ca 602), grunnlegger av Bangor og skytshelgen for nabobispedømmet Down.

Mac Nise døde rundt 514, selv om andre gamle lister opptrer med andre årstall som 506, 507 og 509. Han ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 19. juni 1902 (gruppen «Albert, Asicus og Carthagus, biskoper, og deres 22 irske ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Hans navn opptrer i den hellige Oengus Culdeus’ (d. ca 824) martyrologium Félire. Hans minnedag er 3. september, som feires i bispedømmet Connor og over hele Irland. Han hadde en egen messe som var dem som ble godkjent for Irland av pave Klemens XII (1730-40) og trykket i Paris i 1734. Noen kilder sier at Mac Nise er identisk med Caomhán Breac, som også hadde en mor ved navn Neas.

Kilder: Attwater/Cumming, Farmer, Butler (IX), Benedictines, Delaney, Bunson, Index99, Ó Riain, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, en.wikipedia.org, celt-saints, ODNB - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2000

av Webmaster publisert 30.12.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:52