Den salige Celestina Donati (1848-1925)

Minnedag: 18. mars

Den salige Celestina Donati (1848-1925)

Den salige Celestina ble født som Maria Anna Donati den 28. oktober 1848 i Marradi i provinsen Firenze i regionen Toscana i Midt-Italia. Hun følte seg snart kalt til ordensliv, så hun tilbrakte derfor en tid av refleksjon hos nonner i vallombrosanerordenen (Congregatio Vallis Umbrosae Ordinis Sancti Benedicti – CVUOSB). Men dette eksperimentet var ingen suksess, så hun vendte tilbake til familien.

Hennes åndelige veileder ble piaristpateren p. Celestino Zini SP, som tilhørte kongregasjonen «Ordensprester for Religiøse Skoler» (Ordo Clericorum Regularium Pauperum Matris Dei Scholarum Piarum – SP), i daglig tale piarister. Kongregasjonen kaltes på italiensk Le Scuole Pie (religiøse skoler), og medlemmene var og er også fortsatt kjent som scolopi, skolopianere. Kongregasjonen ble grunnlagt i 1617 av den hellige Josef av Calasanz (1556-1648).

P. Celestino forsto det skjulte potensialet hos den unge kvinnen, og med utsøkt åndelig takt fikk han henne til å lytte til Den Hellige Ånds røst. På hans råd grunnla hun som 41-åring i 1889 den nye kongregasjonen «Fattige døtre av den hellige Josef Calasanz» (Congregazione delle Figlie Povere di San Giuseppe Calasanzio – FPSGC). De kalles også Calasanzinersøstre (Calasanziane). Hun tok ordensnavnet «Celestina av Guds Mor (Celestina della Madre di Dio). Kongregasjonens formål var å gi fattige barn en kristen utdannelse, senere også å utdanne unge menn og kvinner som satt i fengsel.

I 1892 døde hennes åndelige veileder p. Zini, som i mellomtiden var blitt erkebiskop av Siena, og hun fikk alt ansvaret for kongregasjonen. Hun ledet den med stor dyktighet, og den spredte seg til alle regioner i Italia. Men hun var av en svært ydmyk natur og forela alle problemer for sine kirkelige overordnede og fulgte deres direktiver. Med hjelp fra mange personer fikk hun etablert instituttet også i Roma.

Bilde fra saligkåringen

Moder Celestina døde den 18. mars 1925 i Firenze i Italia. Hennes saligkåringsprosess ble igangsatt ti år senere, og den 12. juli 1982 kom dekretet som formelt åpnet prosessen. Den 6. april 1998 ble hennes «heroiske dyder» anerkjent av pave Johannes Paul II (1978-2005) og hun fikk tittelen Venerabilis («Ærverdig»). Den 1. juni 2007 undertegnet pave Benedikt XVI dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som godkjente et mirakel på hennes forbønn.

Hun ble saligkåret den 30. mars 2008 i katedralen Santa Maria del Fiore i Firenze. Som vanlig under dette pontifikatet ble seremonien ikke ledet av paven selv, men av hans personlige utsending, i dette tilfelle kardinal José Saraiva Martins CMF, prefekt for Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet. Erkebiskopen av Firenze, kardinal Ennio Antonelli, koncelebrerte messen. Hennes minnedag er dødsdagen 18. mars.

Blant de mange husene som Calasanzinersøstrene driver, er også oasen Mamma Bella i Campi Salentina nær Lecce i provinsen Puglia (Apulia) i Sør-Italia. I kirken der hviler de jordiske restene av den hellige Pompilius Maria Pirrotti SP (1710-56). Søstrene der arbeider spesielt blant albanske innvandrere. Kongregasjonen er for tiden aktiv i Italia, Brasil, Nicaragua og Romania.

av Webmaster publisert 06.04.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:52