Den hellige Maelrubba av Applecross (~642-~722)

Minnedag: 21. april

Den hellige Maelrubba (Maelrubha, Maolrubha, Malrubius, Maelrubius) ble født rundt år 642 i grevskapet Derry i Irland. Han stammet fra fyrsteslekten Niall og var sønn av Elganach og hustruen Subtan. Den hellige Comgall den Store var morens onkel. Maelrubba ble munk i Comgalls kommunitet i Bangor i grevskapet Down, hvor han ble presteviet. Rundt 671 dro han til Skottland med et følge av munker, og han tilbrakte trolig en tid på Iona før han grunnla et kloster i Applecross (Abercrossan) på Isle of Skye i Ross and Cromarty på vestkysten av Skottland. Dette ble hans base for resten av livet, og derfra evangeliserte han Skye og trengte så langt nordover som Loch Broom og så langt sør som Islay. Han var kjent for sitt strenge monastiske liv og sin fromhet, lærdom og mirakler.

Han bygde også en kirke på en øy i Loch Maree, hvor hans kilde var berømt for sine helbredende egenskaper, spesielt for mentale sykdommer. Et stort antall stedsnavn i det vestlige høylandet, særlig mellom Loch Carron og Loch Broom, vitner også om hans store innflytelse, som bare ble overgått av den hellige Kolumba blant de irske misjonærene til Skottland. Maelrubba kalles pikternes apostel.

Han styrte Applecross i 51 år før han døde den 21. april rundt 722 i en alder av åtti år, nesten sikkert av naturlige årsaker, selv om noen kilder forteller at han ble martyrdrept av norske vikinger på tokt. Det ble bygd et kapell på stedet hvor han ble drept, og legenden forteller at sognekirken i Urquhart skal stå på dette stedet. En jordhaug i Cloadh Maree nær Applecross sies å markere hans grav. Hans helbredende tjeneste fortsetter i Applecross, hvor det nå er et senter for behandling av kreft. Barken av barlindtrærne som var 700 år gamle allerede på hans tid, gir et stoff som brukes i kjemoterapi.

Han ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 11. juli 1898 (gruppen «Adomnán av Iona og hans 18 skotske ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er 21. april, men 27. august nevnes også. Han feires i bispedømmet Aberdeen, men æres også i Connaught. 21 kjente sogn ble viet til Maelrubba under navn som Maree, Mulruby, Mury, Murry, Summereve og Summuruff.

av Webmaster publisert 28.12.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:52