Den hellige Maximin av Aix (d. 46?)

Minnedag: 8. juni

Skytshelgen for erkebispedømmet Aix

Den hellige Maximin (lat: Maximinus; Maximus) æres som den første biskop av Aix i Provençe (Província Gálliæ) i dagens Sør-Frankrike. Legenden sier at han ble født i Det hellige land og identifiserer ham med den blindfødte mannen som Jesus helbredet (Joh 9,1-38). Legenden forteller også at han var forvalter eller førstetjener for de berømte bibelske søsknene i Betania, de hellige Lasarus, Maria og Marta. Han ble en av 70 (72) disipler (Luk 10,1). Francesco Maurolico (lat: Franciscus Maurolycus) (1494-1575) synes å ha vært den første som kalte Maximin enn av Jesu disipler.

Han skal rundt år 42 eller 43. ha blitt satt på et skip uten ror og seil av kristenfiendtlige jøder sammen med den hellige Maria Magdalena, som her identifiseres som Maria av Betania, og hennes søsken Marta og Lasarus. Andre versjoner sier at hans reisefølge var «De tre Mariaer», det vil si Maria Magdalena og de hellige Maria, Kleofas’ hustru og Maria, Jakobs mor. I noen versjoner er også Maximins etterfølger, den hellige Sidonius, med i skipet. De ble satt ut på havet og overlatt til sin skjebne, men på deres mytiske reise fra Palestina kom de til Provençe. Der ble de alle misjonærer for det glade budskap om Jesus Kristus

Giotto: Båten kommer til Marseille (1307-08), fra La cappella della Maddalena i den nedre basilikaen i AssisiMaximin etablerte sitt hovedkvarter i den romerske kolonien Aquae Sextiæ Salluviorum, det nåværende Aix-en-Provençe, hvor han ble den første biskopen (noen kaller ham erkebiskop). På stedet for den nåværende katedralen Saint-Sauveur skal han ha bygd den første kirken. Han fikk besøk av den hellige Alexander av Brescia og styrket hans tro.

Maria Magdalena forlot ham senere så han måtte fortsette sitt apostolat alene da hun trakk seg tilbake til ensomheten i en hule, som senere ble det kristne valfartsmålet Sainte-Baume. På den dagen hun visste at hun kom til å dø, ble hun på mirakuløst vis fraktet døende til et sted som nå heter Le Saint-Pilou, slik at Maximin kunne gi henne kommunion og arrangere hennes begravelse. Hennes sarkofag er nå i basilikaen Sainte-Marie-Madeleine i Saint-Maximin-la-Sainte-Baume (83470), sammen med sarkofagene til de hellige Sidonius, Marcelle, Susanne og Maximin, som stedet til slutt ble oppkalt etter. Kirken Saint-Maximin ligger like ved Le Saint-Pilou. Den ble bygd for å erstatte en eldre kirke med samme dedikasjon og for å skrinlegge de angivelige relikviene av de to helgenene.

Maximin skal ha dødd allerede en 8. juni i år 46 (eller 45), og noen kilder kaller ham martyr, men de fleste kaller ham bekjenner. På 200- eller 300-tallet ble hans levninger plassert i en sarkofag. Hans relikvier ligger i dag i en praktfull romersk sarkofag ved siden av Maria Magdalenas sarkofag i krypten i basilikaen Sainte-Madeleine i byen Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, som har sitt navn etter ham. Han ble etterfulgt som biskop av den hellige Sidonius, som også ble sagt å være den blindfødte mannen som Jesus helbredet.

Ingen historikere har vært i stand til å finne holdepunkter for denne historien, og man har heller ikke funnet noen troverdige opplysninger om Maximin. Han kan ha vært en biskop av Aix på 400-tallet, men det står ikke noe om en slik biskop på listen over biskoper av Aix.

Franskmennene ynder jo å kalle sitt land for «Kirkens eldste datter», og det oppsto tidlig behov for å pynte litt på historiene for å flytte kristningen av Frankrike til apostlenes tid. Mange av de tidligste franske helgenene ble utstyrt med biografier som flyttet dem flere århundrer frem i tid og identifiserte dem med skikkelser som var nevnt i Bibelen eller som en av de 72 disiplene. Mange middelalderske tradisjoner sa at Jesu disipler og venner besøkte Gallia personlig og døde der. Disse tradisjonene kombinerte fromhet med lokale følelser og ga muligheter for valfarter til stedene hvor disse relikviene angivelig var skrinlagt. Legendene ser ut til å ha blitt utviklet på 1000-tallet.

På bispelisten for Aix står Maximin oppført på første plass med tidsangivelsen (45?). Hans etterfølger, den hellige Sidonius (fr: Sidoine), står med tidsangivelsen (80?). Som nummer tre står den hellige Marcellinus (ca. 354). Vi kjenner ingen dokumenterte biskoper av Aix før på 500-tallet. Men en biskop Maximus av Aix (fr: Maxime) deltok på synoden i Marseille i 533.

Maximins sarkofag, romersk sarkofag fra 300-tallet, en av de eldste i Frankrike, i krypten i basilikaen Sainte-Madeleine i Saint-Maximin-la-Sainte-Baume. I midten: (den skjeggløse) Jesus sammen med en bedende mann, som man regner med er Maximin, t.v. Peter (uten nøkkel eller hane), til høyre Paulus med bokrull. ©Joachim Schäfer – Ökumenisches HeiligenlexikonRelikviene av Maximin og Sidonius fremvises sammen med relikviene av mange andre helgener i Saint-Maximin, en by 33 kilometer fra Aix, bygd på det stedet hvor den hellige var blitt gravlagt. Klosteret der var opprinnelig benediktinsk under Saint-Victor i Marseille, men ble på 1200-tallet gitt til dominikerne av grev Karl av Provençe, bror av den hellige Ludvig IX den Hellige av Frankrike (1214-70), med ekstraordinære privilegier og hele byens eksempsjon fra erkebiskopen av Aix’ åndelige jurisdiksjon. Klosterkirken Saint-Maximin er et av de vakreste minnesmerker fra 1200-tallet. Den ble bygd i 1295 av kong Karl II av Sicilia.

Maximin ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 24. november 1900 (gruppen «Niketius av Besançon og hans 10 ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) er 8. juni:

Aquis Séxtiis in Província Gálliæ, sancti Maximíni, cui fídei christiánæ exórdia in hac civitáte ascribúntur.

I Aix-en-Provençe [nå i Frankrike], den hellige Maximin, som blir tilskrevet begynnelsen på den kristne tro i denne byen.

Hans bispevielse ble minnet den 30. mai. I Marseille ble han feiret den 10. juni. Han æres spesielt i Saint-Maximin-la-Sainte-Baume i Provençe. I kunsten avbildes han som en biskop som gir de siste sakramentene til Maria Magdalena. Han avbildes også i en båt sammen med Maria Magdalena, Marta og Lasarus, som en eldre biskop med mitra og stav. Stedet Saint-Maximin-la-Sainte-Baume (83470) har sitt navn etter ham.

Kilder: Attwater/Cumming, Butler (VI), Benedictines, Delaney, Bunson, Index99, MR2004, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, fr.wikipedia.org, en.wikipedia.org, de.wikipedia.org, nominis.cef.fr, Butler 1866, zeno.org, saintsdeprovence.com, crypte.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 11. mai 2000 – Oppdatert: 12. november 2016

av Webmaster publisert 30.12.2005, sist endret 12.11.2016 - 13:55