Den salige Markus Criado (1522-1569)

Minnedag: 25. september

Skytshelgen for La Peza

Den salige Markus Criado (sp: Marcos) ble født den 25. april 1522 i Andújar nordøst for Córdoba i Andalucía i Sør-Spania. Han synes å ha vært et begavet, for ikke å si bråmodent barn, med en sterkt utviklet religiøs sans. I 1536, da han var bare fjorten år gammel, søkte han og ble opptatt i Trinitarierordenen, eller offisielt «Ordenen av den aller helligste Treenighet for løskjøping av fanger» (Ordo Sanctissimae Trinitatis redemptionis captivorum – OST eller OSsT). De hadde et kloster i hans hjemby.

Etter de normale filosofiske og teologiske studiene i klosteret i hjembyen ble han presteviet og sendt for å preke i Jaén og Ubeda i tillegg til i Andújar. Han hadde ikke gjort dette lenge før han ble sendt som misjonær til bispedømmet Gualix. Hele området var et muslimsk støttepunkt, men dette stoppet ikke Markus, som arbeidet utrettelig for å spre evangeliet. En stund gjorde han tjeneste som kapellan i La Peza, men det skulle bli hans siste smak av stabilitet.

Han forlot La Peza og reiste rundt alene til fots. Han var i stor fare mens han brakte hjelp og oppmuntring til de kristne i byene og landsbyene i Alpujarra, den avsidesliggende regionen på sørsiden av Sierra Nevada. Det var ikke lett. Til og med i La Peza ble han verbalt og fysisk mishandlet. I La Sierra de los Filabres ble han bundet til et tre og etterlatt der i to dager, og i Cadiar ville han ha lidd en verre skjebne om ikke hans vertsfolk hadde klart å la ham unnslippe i en kurv gjennom et vindu.

I 1569 var det et muslimsk opprør i Alpujarra, og Markus ble det første offeret. Han ble tatt i La Peza i provinsen Almería i Sør-Spania og bundet til et tre. Der ble han etterlatt i tre dager, mens han sang hymner og ba for torturistene. Deretter kom maurerne tilbake og steinet ham til slutt til døde den 25. september 1569. En kult utviklet seg straks, og han ble gjort til skytshelgen for La Peza. Han ble saligkåret ved at hans kult som martyr ble stadfestet den 24. juli 1899 av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er dødsdagen 25. september. Han æres spesielt i bispedømmet Guadix.

av Webmaster publisert 06.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:52