Den hellige Mobi av Glasnevin (d. ~544)

Minnedag: 12. oktober

Den hellige Finnian gir sin velsignelse til Tolv apostler av Irland. Glassmaleri i kirken St. Finian i Clonard i Meath, laget av Hogan i 1957. Foto: Andreas F. Borchert
En av «Tolv apostler av Irland»

Den hellige Mobi Clarainech (Mobhi, Mobhí, Berchan) ble født på begynnelsen av 500-tallet i Irland. Han fikk sin åndelige formasjon av den hellige Finnian av Clonard (d. ca 549), «de irske helgenenes lærer».

Mobi regnes som en av «De Tolv apostlene av Irland» (Erin), en liste over irske helgener som angivelig skal ha fått sin opplæring av Finnian. Disse helgenene var for det meste utdannet i Britannia eller ble opplært av dem som hadde vokst opp under innflytelse fra de britiske skolene. De var grunnleggere av de store irske monastiske skolene og bidro mye til å spre klostervesenet i den irske Kirken. På et tidspunkt skal 3.000 studenter ha vært samlet på hans skole i Clonard fra hele Irland, Skottland og Wales, og til og med fra Gallia og Tyskland. Imidlertid er det ikke bevist at alle de tolv i virkeligheten var Finnians elever. Noen av dem levde før Finnians tid, noen fikk sin opplæring andre steder og Clonard hadde heller ikke noe slikt monopol på å produsere viktige munker og apostler som denne lokale tradisjonen hevdet. På denne tiden var det ikke uvanlig at munker dro videre til andre klostre og dermed hadde flere enn én lærer. Utdannelsen av helgener som levde mye senere, ble også senere kreditert Finnian. Det er også snakk om mer enn tolv personer, for listene har flere varianter.

Etter tiden i Clonard ble Mobi abbed i klosteret Glasnaidhen, nå Glasnevin (irsk: Glas Naíon, Glas Na'on eller Glas Naedhe). Klosteret lå ved nordbredden av elven Tolca på et sted kalt Dub Linn, hvor senere byen Dublin vokste frem. Til klosteret kom fire hellige unge menn og var munker under Mobi i en kort periode: De hellige Kolumba av Iona (519-97), Kieran av Clonmacnoise (ca 515-ca 549), Canice av Aghaboe (ca 516-ca 600) og Comgall av Bangor (517-ca 602) – de tre første står alle på listen over De Tolv apostlene av Irland, mens Comgall står på noen varianter av listen. Mobi regnes som den mest talentfulle av alle Kolumbas lærere.

En tradisjon forteller om Kolumba og hans ledsagere at de svømte over flomstore elven Tolka for å komme seg til vesper i kirken på den andre siden. Ifølge en annen gammel legende ble studentenes celler, som var på sørsiden av elven, som svar på Kolumbas bønner på mirakuløst vis flyttet til nordsiden, hvor Mobis kirke sto.

Mobis kloster ble rundt 544 rammet av pesten, og han selv døde – hans tradisjonelle dødsdato er 12. oktober 545. Etter det ble klosteret snart forlatt. Muligens er han likevel såpass kjent og æret på grunn av den betydelige innflytelsen han hadde på sine hellige venner Kolumba, Canice, Comgall og Kieran. Mobis minnedag er dødsdagen 12. oktober. Han kalles Mobi av Glasnevin eller av Dublin.

av Webmaster publisert 26.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:53