Den hellige Marta Kim Seong-im (1787-1839)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

33. Den hellige Marta Kim Seong-im [Sŏng-im] ble født i 1787 i Bupyeong i provinsen Gyeonggi i Sør-Korea. Hun var en femti år gammel hedensk kvinne som var gift med en mann med et svært kompromissløst temperament, og de hadde ikke noe fredelig forhold. Dette var før hun ble katolikk. Situasjonen ble så ille at hun ikke hadde annet valg enn å separere seg fra mannen. Hun forlot ham i det stille og dro for å bo i Hanyang. Der møtte hun og bodde sammen med en blind mann som tjente til livets opphold med å spå folk. Hun hadde fortsatt ikke lært noe om den katolske tro.

En dag hørte hun om Gud og Hans enbårne Sønn, Jesus Kristus, fra en katolikk som levde i samme hus. Med dette møtet begynte hun å tro på Gud, og hennes tro vokste etter hvert. Livet med hennes blinde mann hadde vært vanskelig, men da han plutselig døde, så Marta Kims fremtid dyster ut. Noen katolikker kom henne til hjelp. Marta begynte å arbeide i husene til katolske venner for å betale tilbake for deres hjelp. Det var i denne perioden at hennes tro ble dypere og hun angret sine tidligere synder, hennes mangel på evne til å holde ut med sin første ektemann og deretter at hun levde av overtro. Til tider følte hun dyp sorg, men hun kom gjennom depresjonen ved å overgi seg helt til Gud. Andre kristnes omsorg og kristne eksempel fikk henne til å forstå og fikk stadfestet hvor stor Guds kjærlighet er.

Da forfølgelsene brøt ut, var Marta medlem av en gruppe på fire fromme kvinner, som i tillegg til henne besto av de hellige Lucia Kim Nusia, Magdalena Yi Yeong-heui og Teresa Yi Mae-im. Lucia var den yngste, men hun var gruppens leder. En dag de var sammen, snakket de om forfølgelsene, de modige martyrene og lykken i himmelen. De ble så dypt grepet av Guds kjærlighet at de alle bestemte seg for å melde seg selv til myndighetene for å bekjenne sin tro. I slutten av mars eller begynnelsen av april 1829 gikk disse modige kvinnene til politistasjonen og ba politiet om å sette dem i fengsel ettersom de var katolikker. Til de vantro politimennene viste de frem sine rosenkranser. Politiet kastet dem i fengsel.

Politisjefen forhørte dem og ba dem om å fornekte Gud, og da de nektet, ble de gjentatte ganger alvorlig torturert. De tapre kvinnene ble sendt til en høyere rett, hvor de ble forhørt igjen. Politisjefen torturerte dem enda mer grusomt enn andre for å straffe dem for å ha meldt seg selv. Men de ga ikke etter og ble til slutt dømt til døden. I henhold til myndighetens registre (protokollen Sungjongwon) led Marta Kim Seong-im martyrdøden ved å bli halshogd den 20. juli 1839 utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul sammen med syv andre katolikker, nemlig Lucia, Teresa og Magdalena, samt de hellige Anna Kim Jang-geum, Rosa Kim No-sa, Maria Weon Gwi-im og Johannes Baptist Yi Gwang-nyeol. Marta var 52 år gammel.

Marta var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, pl.wikipedia.org, cbck.or.kr, newsaints.faithweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:47