Den hellige Natalis av Kilmanagh (500-t)

Minnedag: 31. juli

Den hellige Natalis (Natilis, Notal, Notail, Naul, Naal, Naile, Nawly) levde på 500-tallet i Irland. Han grunnla det berømte klosteret i Kilmanagh i grevskapet Kilkenny (= «munkenes kirke») i det gamle irske kongeriket Ossory (Osraige), som nevnes i De irske annalene. Der var han abbed for 150 munker.

En av dem som avsluttet sine monastiske studier abbed Natalis i Kilmanagh, var den hellige Senan av Scattery (ca 488-ca 544), som senere skulle bli abbed på Scattery Island (Iniscathy). Det fortelles at de begge besøkte kirken Ara-thire, det vil si Kilmore nær Silvermines. Senans biografi forteller at da Natalis avgjorde at han var ferdigutdannet og det var på tide at han tok over ledelsen av andre munker, foreslo Senan selv at han skulle dra av sted, og han stolte på at Gud ville fortelle ham hvor han skulle dra. Natalis prises høyt i Senans biografi.

Den irske hagiografen, historikeren og fransiskanerpateren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae, mener at denne Naul var den samme som Naul av Killenaule, og av andre kalles han abbed av Killenaule. Colgan sier også at han var en disippel av den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig) og sønn av kong Aengus (Oengus) av Cashel, sammen med den hellige Colman Eli. Kong Aengus døde i 489, så Naul var født før det, men det er usikkert når han døde.

Rev John O'Hanlon i Lives of the Irish Saints (Dublin, 1875) sier at denne St. Naul sannsynligvis ga navn til Killenaule i grevskapet Tipperary. Den irske kirkehistorikeren dr. John Lanigan (1758-1825) sier at «hvis noen abbed Naul var sønn av Aengus, må det ha vært St Natilis av Kilmanagh, som virket rundt 520 – deres datering stemmer overens og Kilmanagh er ikke langt fra Cashel; det er også sannsynlig at han hadde med Killenaule å gjøre».

Natalis' minnedag er 31. juli ifølge martyrologiene fra Donegal og Tallaght.

av Webmaster publisert 24.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:47