Den hellige Niketius av Lyon (513-573)

Minnedag: 2. april

Den hellige Niketius (Nicet; fr: Nizier; lat: Nicetius, Nicetus) ble født i 513 i Burgund (fr: Bourgogne) i det nåværende Frankrike. Han kom fra en adelig senatorfamilie og var nevø av den hellige biskop Sacerdos av Lyon (da Lugdunum) (544-51) og dermed fetter av dennes sønn, den hellige Aurelian av Arles (d. 551). Etter en eksemplarisk ungdom ble han presteviet rundt 543 i Chalon-sur-Saône i det nåværende departementet Saône-et-Loire av byens biskop, den hellige Agricola (ca 532-80). I sin ungdom ble han kurert for en svulst i ansiktet gjennom den hellige Martin av Tours’ forbønn.

Etter at han ble prest fortsatte han å arbeide med sine hender for ikke å ligge noen til byrde og for å kunne hjelpe de fattige. Han etterfulgte i 553 (eller 552) sin onkel som biskop av Lyon. Dette embetet hadde han i tyve år og der ledet han synodene i 567/570 og 572/573. Han ble berømt for sin asketiske livsstil, sin omsorg for de fattige og sin fremme av kirkemusikk. I hans episkopat kom det en betydelig gjenoppliving av kirkelig sang.

Tradisjonen forteller at han fikk kong Kildebert og hans dronning Ultrogotha til å grunnlegge det første hospitset i Lyon for å huse pilegrimer og fattige. Han var også kjent for sine evner som eksorsist. Nicetius mottok tittelen patriark fra paven. Han gjorde det til sin oppgave å dømme i både kirkelige og verdslige saker og havnet dermed i konflikt med den lokale greven.

Han døde den 2. april 573 i Lyon og ble gravlagt i Apostelkirken (Saints-Apôtres) i byen, hvor hans gravmæle er bevart. Denne kirken fikk senere hans navn, Saint-Nizier. Han ble etterfulgt som biskop av den hellige Priscus (573-85).

Hans minnedag i det førkonsiliære Martyrologium Romanum var dødsdagen 2. april:

Lugduni, in Gallia, sancti Nicetii, eiusdem urbis Episcopi, vita et miraculis clari.

I Lyon i Gallia [nå i Frankrike], den hellige Niketius, biskop av denne byen, berømt for sitt liv og for sine mirakler.

I den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) minnes han samme dag:

Lugdúni in Gállia, sancti Nicétii, epíscopi, qui, in páuperes promptus atque in símplices benígnus, Ecclésiæ huic normam psallendi tenére præcépit.

I Lyon i Gallia [nå i Frankrike], den hellige Niketius, biskop, som var omsorgsfull mot de fattige og velvillig med de enkle, og underviste i denne kirken for å sikre en norm for resitasjonen av salmene.

Mirakler ble tilskrevet ham etter hans død. Hans andre etterfølger, den hellige biskop Aetherius (fr: Ethère) (589-602), som hadde kjent Niketius godt, bidro til å spre hans kult. Det finnes en tidlig biografi om Niketius med tittelen Vita Nicetii Episcopi Lugdunensis, som finnes i Monumenta Germaniae Historica Scriptores Rerum Merovingicarum III, s. 518-24. Hans nevø (noen skriver grandnevø), den hellige biskopen og historikeren Gregor av Tours (539-594), tjente som diakon under sin onkel og skrev hans biografi i sin Vitae Patrum. Gregor forteller om hans rettferdighet og overnaturlige nestekjærlighet som gjorde ham i stand til å tilgi alle. Selv var han i stand til å gjenkjenne og angre sin noen ganger irriterende iver. Flere steder i regionen står under hans beskyttelse, som Saint-Nizier d’Azergues (69870) og Saint-Nizier le Désert (01320). som ortodokse minnedager nevnes 17. november og 3. desember.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bunson, MR2004, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, fr.wikipedia.org, Butler 1866, mephemeris.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 9. juni 1998; Oppdatert: 23. august 2017

av Webmaster publisert 09.06.1998, sist endret 23.08.2017 - 15:56