Vår Frue av Aparecida (1717)

Minnedag: 12. oktober

Vår Frue av Aparecida (1717)
Nossa Senhora Aparecida; skytshelgen for Brasil

Vår Frue av Aparecida kunne kanskje rettere kalles Vår Frue Aparecida (= «som viste seg»), men Aparecida har også blitt navnet på byen hvor det skjedde. Hun er Brasils skytshelgen, og på portugisisk kalles hun også Nossa Senhora de Conceição Aparecida («Vår Frue av unnfangelsen som viste seg»). Byen Aparecida ligger i delstaten São Paulo i Brasil, det største katolske landet i verden.

Senteret for kulten er en liten statue av Jomfru Maria som oppbevares i basilikaen Santuário Nacional de Nossa Senhora Aparecida. Denne helligdommen er den mest besøkte i Brasil og et av de største valfartsstedene i verden. Jomfruens minnedag den 12. oktober er en nasjonal helligdag.

Historien om Vår Frue av Aparecida begynte i oktober 1717, da det kom nyheter om at greven av Assumar, Dom Pedro de Almedida e Portugal, guvernør for provinsene São Paulo og Minas Gerais, ville passere gjennom landsbyen Guaratinguetá på vei til Vila Rica, i dag byen Ouro Preto i Minas Gerais. Folket der bestemte seg for å arrangere en fest i den anledning, og selv om det ikke var fiskesesong, ble de tre fiskerne Domingos Garcia, Felipe Pedroso og João Alves sendt ut av de lokale myndighetene for å fange noen fisk i elva Paraíba. De dro ned til elva, men fikk ikke noe fisk. De ba til Den uplettede Unnfangelse og ba om Guds hjelp. Men etter mange timers arbeid og utallige mislykkede forsøk var de i ferd med å gi opp.

Da kom de til et sted kalt Porto Itaguaçu. João Alves kastet garnet ut i elva, men den eneste fangsten han kunne oppdrive, var en statue av Vår Frue av Unnfangelsen hvor hodet manglet. Han kastet garnet ut på nytt, og denne gangen kunne han hale inn statuens hode. Etter å ha vasket ren statuen så de at den var av Vår Frue av Den uplettede unnfangelse. De kalte sitt funn for Nossa Senhora Aparecida, «Vår Frue som viste seg», pakket den inn i et klede og fortsatte å fiske. Legenden forteller at etter det kom det fisk i overflod til de tre beskjedne fiskerne, og deres garn var fulle. Dette var Jomfruens første mirakel.

Ifølge de fleste kilder hadde statuen blitt laget av Frei Agostino de Jesus, en munk fra São Paulo som var kjent for sine skulpturer. Statuen var mindre enn tre fot høy, var laget rundt 1650 og må ha ligget i vannet i årevis. Den har en mørk brun farge, er dekket av en stiv kjole av rikt dekorert tykt stoff og bærer en keiserlig krone som den fikk i 1904. Bare statuens ansikt og hender er synlige.

I de neste femten årene ble statuen værende hos Felipe Pedrosos familie, og naboer kom for å ære den. I 1732 flyttet Felipe Pedroso til Porto Itaguaçu og tok med statuen dit. Kulten begynte å vokse, og historien forteller at mange bønner ble besvart av Jomfruen. Ryktet om Vår Frues uvanlige krefter spredte seg over hele Brasil. Felipes sønn Atanasio bygde et bønnekapell, som snart var blitt alt for lite. Rundt 1734 bygde presten i Guaratinguetá et kapell på høyden Coqueiros, og det ble åpnet for offentligheten i juli 1745. Men antallet troende økte fortsatt, så derfor begynte man å bygge en ny kirke, den gamle basilikaen. Den ble bygd mellom 1760 og 1770 og ble restaurert fra 1824 til 1834. I 1904 ble statuen kronet og den 29. april 1908 mottok kirken tittelen basilica minor av den hellige pave Pius X (1903-14).

Den 17. desember 1928 fikk landsbyen som hadde vokst opp rundt kirken på høyden, bystatus med navnet Aparecida, et distrikt i Guaratinguetá. I 1929 ble Jomfruen utropt til dronning av Brasil og landets offisielle skytshelgen av pave Pius XI (1922-39).

På grunn av statuens popularitet ble det nødvendig med en mye større kirke, og i 1955 begynte byggingen av den nye basilikaen. Arkitekt Benedito Calixto tegnet den i form av et gresk kors, 173 meter lang og 168 meter bred, skipene er 40 meter og kuppelen er 70 meter høy. Basilikaen rommer 45.000 mennesker. Parkeringsplassen på 272.000 m² kan romme 4.000 busser og 6.000 biler.

Helligdommen er den nest største bygningen for gudstjenestebruk i verden etter Peterskirken i Roma, og i 1984 ble den offisielt erklært av bispekonferansen i Brasil (CNBB) som «det største marianske kirken i verden». Mens kirken fortsatt var under bygging, ble den konsekrert i 1980 av pave Johannes Paul II (1978-2005) og fikk tittelen basilica minor. Mens antallet besøkende i 1900 var 150.000, har det nå steget til mange millioner. Ifølge basilikaens offisielle hjemmeside var antallet pilegrimer i 1999 hele 6.565.849.

Noen dager før pavens besøk fikk noen tak i statuen og kastet den i gulvet av all kraft. Selv om den skjøre statuen ble knust i mange biter, klarte flere kunstnere omhyggelig å sette henne sammen igjen. og Jomfruen vendte tilbake til sin nisje i basilikaen.

Innflytelsen fra kulten for Vår Frue av Aparecida på det brasilianske samfunnet er uendelig. I 1992 viste en studie at 296 sogn var viet til Vår Frue av Aparecida, mens fem katedraler hadde samme tittel. I tillegg er mange byer oppkalt etter Jomfruen. Mange i Brasil heter Aparecida eller Aparecido, alene eller kombinert med Maria, Jose og andre navn. Navnet er også blitt en del av det brasilianske folkelige vokabularet som et utrop av overraskelse.

Pastor sparker statue

Den 12. oktober 1995, minnedagen for Vår Frue av Aparecida, inntraff en kontroversiell episode da Sergio von Helde, en pastor i kirken «Den universelle kirke av Guds rike» (Igreja Universal do Reino de Deus), en kontroversiell pinsesekt som kontrollerer noen radio- og fjernsynsstasjoner i Brasil, opptrådte i et tv-program. Han ropte: «Dette er ingen helgen. Kan Gud virkelig sammenlignes med denne stygge tingen?» samtidig som han sparket til en leirestatue av Vår Frue av Aparecida. Von Helde erklærte senere at han ønsket å understreke at statuen bare var en skulptur av leire. Men episoden fikk enorm gjenlyd i landet, og von Helde måtte overflyttes til Afrika inntil kontroversen hadde dødd ut. Både pastoren og IURD ble anmeldt både av private borgere og offentlige anklagere med anklager om brudd på den konstitusjonelle religionsfriheten, men publikum mistet snart interessen og saken ble glemt.

Vatikanets utsending, kardinal Eugenio Araujo Sales, setter den nye kronen på Jomfruens hode.

Statuen ble kronet den 8. september 1904 av biskop José Camargo Barros av São Paulo (1904-06) med en keiserlig krone gitt av Portugals prinsesse Isabel. Hundreårsjubileet for denne begivenheten ble markert ved at Vatikanets utsending, kardinal Eugenio Araujo Sales, tidligere erkebiskop av Rio de Janeiro (1971-2001), assistert av erkebiskop Raimundo Damasceno Assis, den 8. september 2004 plasserte en ny krone på statuen av Vår Frue av Aparecida. Titusener av troende var til stede.

Byen Aparecida i den spanske provinsen Alicante er også oppkalt etter Jomfruen og har også en statue av Vår Frue av Unnfangelsen.

Pave Benedikt XVIs sjette utenlandsreise er viet et besøk til Brasil. Han kommer til São Paulo den 9. mai 2006, og der vil han den 11. mai helligkåre Frei Antonio de Sant'Anna eller den salige Antonius Galvão de França OFMAlc (1739-1822). Den 13. mai drar paven videre til Aparecida i forbindelse med den femte hovedkonferanses til det Latinamerikanske bisperådet (CELAM). Der vil han feire en stor utendørsmesse ved nasjonalhelligdommen Vår Frue av Aparecida. Representanter for valfartsstedet og bisperådet regner med oppmøte fra en halv million pilegrimer, noe som gjør det nødvendig å holde messen utendørs.

av Webmaster publisert 18.03.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:48