Olavs omvendelse

Katolsk Akademi og St. Olav menighet inviterer til feiring av Olav den Helliges omvendelse og dåp torsdag 23. oktober.

Foredrag ved biskop Bernt Eidsvig og arkeolog Øystein Ekroll.

Les mer
 

Den hellige Philibert av Jumièges (~608 - 684)

Minnedag: 20. august

Den hellige Philibert (lat: Philibertus) ble født ca år 608 i Gascogne i Frankrike. Han ble utdannet av sin far, som ble biskop, og under innflytelsen til den hellige Audoenus av Rouen gikk han inn i hans kloster Rebais, hvor han ble abbed. Men munkene var vanskelige, og han var uerfaren, så han forlot Rebais for å bo i andre klostre for å bote på dette.

I 654 etablerte han sitt eget kloster i Jumièges i Neustria på land han hadde fått av kong Klodvig II og den hellige dronning Bathild. Etter å ha irettesatt den vestfrankiske kong Thierry IIIs hushovmester Ebroin for hans misgjerninger, ble Philibert i 674 fengslet i Rouen og deretter forvist. Han trakk seg tilbake til Poitiers og grunnla et annet kloster, Noirmoutier, på øya Heriou (i dag Île de Noirmoutier) i Poitou ved munningen av Loire, hvor han bodde til Ebroins død i 681. Senere grunnla han klostre for munker i Quincay ved Poitiers og Luçon og et for nonner i Pavilly. Hans eksempel førte til en stor ekspansjon av munkevesenet i Neustria.

Han døde i 684 i klosteret i Noirmoutier og ble gravlagt der. På grunn av vikingenes herjinger lå hans relikvier fordelt på fem forskjellige steder i de 39 årene mellom 836 og 875, før de endelig fant sitt siste hvilested i Tournus ved Saône.

Hans minnedag er 20. august. Hans navn står i Martyrologium Romanum.