Den hellige Prosper av Orléans (d. 463)

Minnedag: 29. juli

Den hellige Prosper levde på 400-tallet i Gallia. Han ble i 453 valgt til biskop av Orléans, hvor han etterfulgte den hellige Anianus (fr: Aignan) (385-453), som tilkalte den romerske generalen Aetius for hjelp i forsvaret mot hunerkongen Attila, noe som endte med at hunerne ble tvunget til å oppheve beleiringen av Orléans.

Man mener at Prosper tok imot den hellige Genovefa av Paris (ca 422-ca 500) (fr: Geneviève) da hun passerte gjennom byen. Han har ofte blitt blandet sammen med de hellige Prosper av Aquitania og Prosper av Reggio. Prosper av Orléans døde i 463.

I middelalderen ble tekster om helgeners liv lest (legenda) som en del av liturgien i munkenes officium. På 800-tallet begynte folk å sette sammen disse tekstene i samlinger. Bernard Gui skrev den første samlingen om helgener fra Limousin mellom 1322 og 1329. Men den inneholdt bare noen få utvalgte: Leonard av Noblac (fr: Léonard), Lupus av Limoges (fr: Loup), Junian av Comodoliac (fr: Junien), Martial av Limoges, Valeria av Limoges (fr: Valérie), Sacerdos av Limoges (fr: Sadroc), Prosper av Orléans, Pardulf av Guéret (fr: Pardoux), Aredius av Limoges (fr: Yrieix) og hans mor Pelagia av Limoges (fr: Pélagie).

Prosper spiller en aktiv rolle i Les Ostensions («fremvisningene», fra lat: ostentare = stille til skue), en religiøs og folkelig tradisjon, dypt forankret i Limousins historie siden 900-tallet. De blir holdt i Limoges og i mer enn femten omliggende kommuner, hovedsakelig i Haute-Vienne, men også i departementene Creuse, Charente og Vienne. De finner sted hvert syvende år, sist i 2009. Denne tradisjonen har siden 2013 stått på Unescos liste over verdens kulturarv. de består av storslåtte seremonier og prosesjoner for utstilling og venerasjon av relikvier av katolske helgener som oppbevares i kirker i Limousin.

Hans minnedag er 29. juli. Den står fortsatt i den nyste utgaven av Martyrologium Romanum (2004):

Aureliáni item in Lugdunénsi, sancti Prósperi, epíscopi.

I Orléans [også] i Gallia Lugdunensis, den hellige Prosper, biskop.

Kilder: Benedictines, Bunson, MR2004, KIR, CatholicSaints.Info, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. februar 2001

av Webmaster publisert 12.02.2001, sist endret 28.11.2015 - 02:52