Den hellige Romanus Adame Rosales (1859-1927)

Minnedag: 21. mai

Romanus Adame Rosales (1859-1927) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Romanus Adame Rosales (sp: Román) ble født den 27. februar 1859 i Teocaltiche i bispedømmet Aguascalientes i delstaten Jalisco i Mexico. Han studerte i Guadalajara og ble presteviet den 30. november 1890. Fra 1913 og til sin død var han sogneprest i landsbyen Nochistlán i erkebispedømmet Guadalajara i delstaten Zacatecas. Her grunnla han «Døtrene av Maria av nattlig tilbedelse». I sin sognetjeneste var han spesielt kjent for sin store kjærlighet til de syke og for sin hengivenhet til jomfru Maria. Han bygde kapeller i landsbyene i områdene rundt. Da forfølgelsene begynte, fortsatte han sin tjeneste i hemmelighet i private hjem og på gårder.

Den 18. april 1927 dro han til gården (rancho) Veladores for å gi sakramentene i fasten, og han ga uttrykk for sine følelser ved å si:«Hvilken lykke det er å være martyr og gi mitt liv for mitt folk». En av mennene på gården anga presten til oberst Quinones, som arresterte p. Adame ved daggry den 19. april.

Han ble først tatt med til Mexticacan, og deretter ble han tvunget til å gå barføtt til Yahualica i delstaten Jalisco. En av soldatene tilbød sin hest da han forsto at den 68-årige presten ikke kunne gå lenger. Soldatene i regimentet gjorde narr av denne soldaten for hans tegn på medfølelse. Obersten hadde overtatt presteboligen i Yahualica, og i dagens løp ble p. Adame holdt bundet til søylene i fasaden. Om natten ble han kastet i en celle. I tre dager fikk han verken mat eller drikke.

Noen landsmenn tilbød å betale en løsesum for presten og obersten ba om 6.000 $. Men til tross for at de betalte pengene, ble p. Romanus den 21. april 1927 tatt med til kirkegården i landsbyen Yahualica for å bli drept. Graven var allerede gjort ferdig. Antonio Carillo, en av soldatene fra eksekusjonspelotongen, nektet å skyte ham. Personen som senere bevitnet at han hadde sett henrettelsen, kunne ikke høre alt klart, men soldaten som hadde kommandoen, slo Carillo hardt i ansiktet, og han ble skutt etter presten. P. Adame løftet hendene og trakk seg tilbake som om han signaliserte at han hadde fullført sin plikt da kulenes kraft skjøv ham rett ned i graven.

Romanus ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:52