Den hellige René Goupil (1608-1642)

Minnedag: 19. oktober

En av De De nordamerikanske martyrene; protomartyrer for Nord-Amerika; skytshelgener for Canada

Den hellige René Goupil (lat: Renatus) ble født den 13. mai 1608 i Saint-Martin du Bois i bispedømmet Angers i Frankrike. Han studerte medisin og ble en suksessfull lege, men han ville heller bli jesuitt (Societas Iesu – SJ). Den 26. mars 1639 trådte han inn i jesuittenes novisiat i Paris. Men etter få måneder ble han nødt til å forlate novisiatet på grunn av sin døvhet. Da tilbød han ordenen sine tjenester som donné.

En donné var ikke jesuitt, men en legassistent som avla løfte om å arbeide sammen med misjonærene uten annen kompensasjon enn mat og klær. Han avla også løfte om å være lydig mot jesuittenes superior og leve et liv i sølibat. Blant de åtte nordamerikanske martyrene var også den hellige Johannes av La Lande donné.

René ble akseptert for misjonen blant Huron-indianerne i Ny-Frankrike (Canada). Da han kom dit i 1640, ble han sendt til sykehuset i Québec for å ta seg av de franske nybyggerne og algokiner-indianerne i deres reduksjon i Sillery ikke langt unna. Selv om han lydig aksepterte denne posten, skulle han ønske at han var mer involvert i omvendelsen av det innfødte folket.

Renés sjanse til å reise ut til dem kom da den hellige jesuittpateren Isaak Jogues kom til Québec i 1642 på jakt etter assistenter til misjonen blant huronene. Fordi det ikke var noen prester ledig, foreslo superioren René, og Isaak var ivrig etter å ta ham med seg, for de hadde alltid behov for en mann som var utlært medisiner. Misjonæren forklarte hvordan livet ville bli og hvilke prøvelser og savn han måtte regne med, men René var likevel villig til å møte farene.

De hellige René Goupil og Johannes La Lande

På veien tilbake til Sainte-Marie, en dags reise fra Three Rivers opp elva St. Lawrence, la følget merke til fotspor på stranda, og snart hørte de skingrende krigsrop og en skuddsalve. Rundt sytti mohawker (mohikanere), en stamme blant huronenes dødsfiender irokeserne, hadde fått øye på flåten og kastet seg over dem. I skuddvekslingen ble en franskmann såret. Da Isaak forsøkte å ta seg av ham, slo mohawkene misjonærene, rev ut hår, skjegg og negler på dem og tygde på pekefingrene deres til de bare var en formløs masse.

Sammen med tre franskmenn og tyve huroner som fanger reiste mohawkene via St. Lawrence, inn i Richelieu River og over Lake Champlain til Lake George til deres landsby Ossernenon. Under reisen snakket René med sin ledsager om sin lengsel etter å bli jesuittisk legbror og spurte om pateren kunne ta imot hans løfter der og da. Isaak kunne ikke avslå en så oppriktig anmodning, så René avla sine løfter for ham og ble dermed legbror i jesuittordenen.

Før de kom frem til målet, møtte mohawkene noen stammefeller, og for å vise frem fangene og torturere dem, padlet begge gruppene inn til stranden. Fangene ble tvunget til å kle av seg og løpe opp en steinete bakke mellom to rekker indianere, som slo dem på hodet, nakken, ryggen og skuldrene da de passerte. Isaak var den siste i rekken og møtte det største raseriet. Da denne torturen var over, fortsatte fangene og vokterne på sin reise på vannet.

Den 14. august nådde flåten endelig Ossernenon (nå Auriesville i staten New York) ved bredden av Mohawk River. Igjen måtte fangene løpe spissrotgang og motta nye slag. Nådeløst slo mohawkene René i ansiktet og hodet slik at det ble så oppsvulmet og blodig at bare det hvite i øynene var synlig. Deretter ble Isaak og René lagt på en plattform, hvor indianerne stakk løs på dem etter tur. Deretter ble mennene om kvelden ført til et langhus og lagt nakne på bakken, slik at barna kunne tømme glødende kull og aske over dem.

Etter tre dagers tortur ble Isaak og René gitt som personlige slaver til høvdingen som hadde fanget dem. De levde som lastedyr og måtte ta på seg all slags byrder, uansett hvor nedverdigende de var. René hadde alltid likt barn og benyttet enhver anledning til å snakke og leke med dem. Ved en anledning, da han lekte med den fireårige sønnen til en død mohawk-kriger, tok han barnets hånd i sin egen og ledet den i å gjøre korsets tegn. René visste ikke at barnets bestefar så på, og siden han en gang hadde fått høre av de kalvinistiske nederlenderne at dette tegnet var påkallelsen av en ond ånd, sprang han rasende mot René, skjøv ham til side og grep barnebarnet.

Da Isaak Jogues hørte om hendelsen, gikk han for å finne René. Sammen gikk de inn i den nærliggende skogen hvor de ofte gikk for å be, og der forberedte de seg på døden. Da de gikk tilbake til landsbyen, mens de resiterte rosenkransen, kom to krigere mot dem. Den ene var guttens onkel, som kommanderte dem til å vende tilbake til landsbyen med Isaak først. Han hørte en svak lyd og snudde seg, og så da at onkelen løftet tomahawken og slo it i Renés hode så han døde. Dette skjedde den 29. september 1642. Han var den første av hele gruppen som ble martyrdrept. Da Isaak så ledsageren falle til bakken, knelte han ved liket med bøyd hode og ventet på slaget, men det kom ikke.

Svært tidlig neste morgen gikk Isaak og lette etter ledsagerens lik og fant det i en ravine på grunt vann. Det var kledd nakent og landsbyens hunder hadde allerede begynt å gnage på det. Han tok det ut på dypt vann og dekket det midlertidig med steiner, for han hadde tenkt å vende tilbake og gi medbroren en anstendig begravelse. Men da han kom tilbake dagen etter, var liket ikke der han hadde lagt det, og han antok at strømmen i vannet hadde tatt det. Men flere måneder senere fikk han høre av en vennlig mohawk at barna hadde funnet liket og lekt med det langs strømmen. Han fortsatte å lete og fant til slutt noen bein med en knust hodeskalle, og disse gravla han.

Disse martyrene er med-skytshelgener for Canada. René Goupil og de syv andre jesuittene ble saligkåret den 21. juni 1925 og helligkåret den 29. juni 1930 av pave Pius XI (1922-39). Deres minnedag ble lagt til 26. september, men etter kalenderrevisjonen i 1969 feires de den 19. oktober, den første ledige datoen etter Isaak Jogues' martyrium den 18. oktober (evangelisten Lukas' festdag), og deres fest ble gjort obligatorisk for hele Kirken som Nord-Amerikas protomartyrer («De hellige Johannes av Brébeuf og Isaak Jogues og deres seks ledsagere»). Jesuittordenen feires deres minnedag den 16. mars, mens de fortsatt feires 26. september noen steder. Deres navn står i Martyrologium Romanum.

Det finnes helligdommer til deres minne i Auriesville i New York og i Midland i Ontario, som er populære valfartsmål.

av Webmaster publisert 08.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:52