Den hellige Ronan av Kilmaronen (600-t)

Minnedag: 7. februar

Den hellige Ronan (Rónán, Rumon, Ruadan, Ruadhan; lat: Ronanus, Ronnanus) levde på 600-tallet i Skottland. Navnet Rónán er avledet av rón = sel og bæres av mange hellige i irsk tradisjon, inkludert ni i listen over homonyme helgener. Han var biskop av Kilmaronen i provinsen Lennox. Han er noe tvilsomt identifisert som den irske munken som den hellige Beda den ærverdige forteller om, som forsvarte den romerske beregningsmåten for påsken i en heftig diskusjon i 660 med den hellige Finan av Lindisfarne (d. 661). Beda skriver:

Rundt denne tiden oppsto det en stor og stadig tilbakevendende kontrovers om dateringen av påsken, hvor de som hadde sin opplæring fra Kent og Gallia, hevdet at den irske dateringen var i strid med den i Universalkirken. Den mest nidkjære forkjemperen for den sanne påsken var en ire ved navn Ronan, som var blitt opplært i Kirkens autentiske praksis i Gallia og Italia. Han diskuterte mot Finan og overbeviste mange, eller i det minste overtalte dem til å foreta mer omhyggelige undersøkelser i sannheten. Men han mislyktes fullstendig i å bevege Finan, en oppfarende mann som bare ble mer gjenstridig og åpent fiendtlig til sannheten av irettesettelser. (Beda 3,25)

Dette spørsmålet ble avgjort på synoden i Whitby (egentlig Streaneshalch, «lyset fra fyrtårnet») (Synodus Pharensis) i 663/64, som støttet Ronans syn. Etter synoden i Whitby skal han ha vendt tilbake til Skottland, hvor han døde på øya Ronay som har navn etter ham i øygruppen Ytre Hebridene.

Andre kilder skriver at det var den hellige Ronan av Iona som var den irske munken som kranglet med Finan om beregningsmåten for påsken. Noen kilder sier at diskusjonen mellom Ronan og Finan skjedde på selve synoden i Whitby, men Finan døde flere år før synoden.

Ronans minnedag er 7. februar, men 6. og 17. februar, 22. mai og 11. desember nevnes også. St. Ronan’s Well i Innerleithen i Peeblesshire ble kjent gjennom Sir Walter Scotts roman av samme navn. Ifølge tradisjonen kom helgenen til dalen og drev ut djevelen, og dette feires på slutten av «St. Ronan’s Games», en festuke som avholdes hver juli, som når sitt klimaks når en skolegutt som er valgt til å spille Ronan, blir gitt en hyrdestav for å «cleek the Devil» [skotsk cleek betyr «hake, krok» og kan også bety en slags golfkølle].

Kilder: Farmer, KIR, celt-saints, zeno.org, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. mai 1998

av Webmaster publisert 10.05.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:52