Vår Frue av Ensomheten (1620)

Minnedag: Påskeaften

Nuestra Señora de la Soledad; skytshelgen for Oaxaca i Mexico; for sjømenn og de sørgende

Kulten for Maria under tittelen Vår Frue av Ensomheten (Our Lady of Solitude, Nuestra Señora de la Soledad) ble innført for å ære Guds Mor under hennes ensomhet på Påskeaften, da hun i ensomhet og tro ventet på Oppstandelsen til sin elskede Sønn, Verdens Frelser.

På 1600-tallet økte hengivenheten for Vår Frue av Ensomheten, etter en mirakuløs hendelse i 1620. Da vaklet et ubevoktet, tungt lastet pakkesel inn i byen Oaxaca i Mexico og døde. Ingen visste hvor det hadde kommet fra, hvem som eide det eller hva det fraktet med seg. Da folket undersøkte eselets oppakning, fant de en vakker statue av Vår Frue av Ensomheten. Hun var ikledd en svart drakt av fløyel med halvedelsteiner og bar en krone av diamanter med en enorm dråpeperle i midten. Folket avgjorde at ettersom eselet hadde dødd på dette stedet, ville de bygge en kirke der for å huse den lille statuen. Siden da har kulten for Vår Frue av Ensomheten vokst, spesielt i Latin-Amerika.

Basílica de Nuestra Señora de la Soledad i OaxacaByen Oaxaca de Juárez, eller bare Oaxaca, er hovedstad i den meksikanske staten Oaxaca. Byggingen av Basílica de Nuestra Señora de la Soledad begynte i 1682 og ble fullført i 1690 og konsekrert av biskop Sariñana y Cuenca. Den ble tegnet av arkitekten p. Fernando Méndez i barokk stil og ble bygd av grønn cantera, en stein som er vanlig i deler av Oaxaca. Den ble opprinnelig bygd med lave tårn for bedre å kunne motstå jordskjelv. Den nåværende fasaden ble bygd mellom 1717 og 1718. Basilikaen er en del av det historiske sentrum i Oaxaca, som ble satt på UNESCOs Verdensarvliste i 1987.

Statuen står inne i kirken, dekorert med 600 diamanter og med en to kilo tung gullkrone på hodet. Hennes drakt er overstrødd med perler. En gang på 1980-tallet ble hennes juvelbesatte krone stjålet av røvere, og statuen bærer i dag en kopi av kronen og står inne i et glasskrin. Mange lokale troende kommer for å be foran statuen, ettersom hun skal ha helbredende og mirakuløse evner. En stor fest feires den 18. desember til ære for Jomfruen og tiltrekker seg troende fra hele Oaxaca.

Vår Frue av Ensomheten er skytshelgen for sjøfolk og har minnedag på påskeaften.

Kilder: Patron Saints SQPN. en.wikipedia.org, sacred-destinations.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. april 2012

av Per Einar Odden publisert 13.04.2012, sist endret 04.10.2013 - 14:04