Olavs omvendelse

Katolsk Akademi og St. Olav menighet inviterer til feiring av Olav den Helliges omvendelse og dåp torsdag 23. oktober.

Foredrag ved biskop Bernt Eidsvig og arkeolog Øystein Ekroll.

Les mer
 

Den hellige Sabas Reyes Salazar (1883-1927)

Minnedag: 21. mai

Sabas Reyes Salazar (1883-1927) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Sabas Reyes Salazar (sp: Sabás) ble født den 5. desember 1883 i Cocula i erkebispedømmet Guadalajara i delstaten Jalisco i Mexico. Han fikk sin tidlige utdannelse og gikk på seminaret i Guadalajara. Han ble presteviet i desember 1911 i bispedømmet Taumalipus. Han gjorde tjeneste som prest i flere sogn i Guadalajara. Da forfølgelsene begynte, ble han sendt som prest til landsbyen Tototlán i bispedømmet San Juan de los Lagos i Jalisco.

I januar 1927 tok regjeringstropper over sognekirken og gjorde den om til en stall for hestene etter å ha ødelagt bildene og tent bål i koret. P. Reyes oppmuntret sine sognebarn til å be og da de spurte om han kom til å reise på grunn av frykt, svarte han: «Vi må ha tro. Er vi ikke kristne? Jeg har fått tilbud om å reise og få hjelp andre steder, men det var her Gud satte meg, og her venter jeg for å se hva Gud bestemmer». Den 11. april hadde han nettopp utført en dåp i et privathjem da føderale soldater ankom og spurte: «Hvor er presten?» Rolig svarte p. Reyes: «Her er jeg».

De torturerte ham på det frykteligste i et forsøk på å få ham til å avsløre gjemmestedet til to andre prester. Hans hender og føtter ble brent, han ble sultet, plassert ute i solen uten noe å drikke. Han ble slått til flere bein var brukket og han hadde brudd på hodeskallen. Han gjennomled torturen i tre dager med heroisk tålmodighet. Klokken ni om kvelden den 13. april 1927 ble han tatt med til kirkegården i Tototlán og skutt. Tre eller fire ganger ble det skutt, og hver gang reiste p. Reyes seg og ropte ut: «Vivo Cristo Rey!» (Lenge leve Kristus Kongen). En av soldatene sa: «Det skulle mye til for å drepe denne presten, og han ble drept med urette».

Sabas ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.