Den hellige Sabas Reyes Salazar (1883-1927)

Minnedag: 21. mai

Sabas Reyes Salazar (1883-1927) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Sabas Reyes Salazar (sp: Sabás) ble født den 5. desember 1883 i Cocula i erkebispedømmet Guadalajara i delstaten Jalisco i Mexico. Han fikk sin tidlige utdannelse og gikk på seminaret i Guadalajara. Han ble presteviet i desember 1911 i bispedømmet Taumalipus. Han gjorde tjeneste som prest i flere sogn i Guadalajara. Da forfølgelsene begynte, ble han sendt som prest til landsbyen Tototlán i bispedømmet San Juan de los Lagos i Jalisco.

I januar 1927 tok regjeringstropper over sognekirken og gjorde den om til en stall for hestene etter å ha ødelagt bildene og tent bål i koret. P. Reyes oppmuntret sine sognebarn til å be og da de spurte om han kom til å reise på grunn av frykt, svarte han: «Vi må ha tro. Er vi ikke kristne? Jeg har fått tilbud om å reise og få hjelp andre steder, men det var her Gud satte meg, og her venter jeg for å se hva Gud bestemmer». Den 11. april hadde han nettopp utført en dåp i et privathjem da føderale soldater ankom og spurte: «Hvor er presten?» Rolig svarte p. Reyes: «Her er jeg».

De torturerte ham på det frykteligste i et forsøk på å få ham til å avsløre gjemmestedet til to andre prester. Hans hender og føtter ble brent, han ble sultet, plassert ute i solen uten noe å drikke. Han ble slått til flere bein var brukket og han hadde brudd på hodeskallen. Han gjennomled torturen i tre dager med heroisk tålmodighet. Klokken ni om kvelden den 13. april 1927 ble han tatt med til kirkegården i Tototlán og skutt. Tre eller fire ganger ble det skutt, og hver gang reiste p. Reyes seg og ropte ut: «Vivo Cristo Rey!» (Lenge leve Kristus Kongen). En av soldatene sa: «Det skulle mye til for å drepe denne presten, og han ble drept med urette».

Sabas ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:54