Vår Frue av Suyapa (1747)

Minnedag: 3. februar

Virgen de Suyapa; skytshelgen for Honduras (1925) og for Mellom-Amerika (1982)

Vår Frue av Unnfangelsen av Suyapa (Nuestra Señora de la Concepción de Suyapa) er en liten statue som oppbevares i helligdommen Basílica de Suyapa i Suyapa, en forstad til hovedstaden Tegucigalpa i Honduras. Suyapa ligger rundt åtte kilometer sørøst for sentrum i Tegucigalpa. Navnet kommer fra coyapa, et indiansk ord som betyr «i vannet ved palmene». Det finnes flere ulike versjoner av hvordan statuen av Jomfruen av Suyapa ble oppdaget, men dette er versjonen som har blitt standard:

Oppdagelsen skal ha skjedd en lørdag i slutten av januar eller begynnelsen av februar 1747. Finneren var den beskjedne unge bondesønnen Alejandro Colindres, som sammen med den åtteårige Lorenzo Martinez var sendt av Alejandros mor for å rydde noen kornåkre på fjellet Piligüin, nordøst for Tegucigalpa. På vei tilbake til landsbyen Suyapa, utslitt etter å ha arbeidet hele dagen med å samle mais, var de kommet halvveis da natten falt på idet de nådde en fjellkløft i Piligüin. Dette syntes som et godt sted å tilbringe natten, og de la seg ned på den harde bakken. Straks kjente Alejandro at noe han trodde var en stein hindret ham i å finne en behagelig stilling for ryggen. I mørket plukket han opp denne tingen og kastet den langt av gårde uten å undersøke den nærmere (denne detaljen nevnes ikke i de tidlige versjonene av historien).

Men da han la seg ned igjen, kjente han merkelig nok det samme ubehaget, men denne gangen ble han nysgjerrig og kastet ikke tingen bort, men la den i sin ryggsekk. Da solen sto opp, oppdaget han at den mystiske gjenstanden var en svært liten statue av Jomfru Maria skåret ut i sedertre. Han tok den med hjem og satte den opp i sin mors hus på familiens alter. Der ble den værende de neste tyve årene.

Det var ikke før i 1768 at statuen ble tilskrevet dens første anerkjente mirakel og begynte å tiltrekke seg offentlig oppmerksomhet. På det tidspunktet begynte familien å samle inn midler for å kunne bygge et kapell, og byggearbeidene ble igangsatt i 1777. Denne første helligdommen ble vigslet i 1780 og det første betydelige attesterte miraklet bevitnet av en notarius, skjedde i 1796.

Vår Frue av Suyapa er en svært liten statue, bare seks og en halv centimeter høy. Utskjæringen er svært gammel, trolig et arbeid gjort med andakt av en amatørkunstner. Hennes engleaktige utseende reflekterer den innfødte rasens fornemhet. Det er en mørk statue med et ovalt ansikt, runde kinn og skulderlangt rett hår, mens hennes bitte små hender hands er foldet i en bedende holdning. Den originale malte drakten er lys rosa, som nå knapt kan ses, dekket av en mørk kappe besatt med gullstjerner og utsmykket med verdifulle edelsteiner. Statuen står på en massiv sølvkule og er omgitt av en sirkel av sølvstråler, som minner om «kvinnen kledd i solen» som nevnes i Johannes’ Åpenbaring: «Et stort tegn viste seg på himmelen: en kvinne som var kledd i solen, med månen under sine føtter og med en krans av tolv stjerner på hodet» (Åp 12,1).

Etter anmodning av erkebiskopen av Tegucigalpa, Agustín Hombach CM (1923-33), utropte pave Pius XI (1922-39) i 1925 Jomfruen til skytshelgen for republikken Honduras under navnet Vår Frue av Suyapa, og den 3. februar ble valgt som hennes festdag med egen messe og officium. Frem til da var Jomfruen feiret den 2. februar, Marias lysmesse (nå Herrens fremstilling i tempelet). Datoen ble valgt for å komme nærmest mulig til den dagen statuen ble funnet. Dagen feires som en veritabel folkefest med typiske matretter, ritt og honduranske gateselgere som selger hjemmelagete varer inkludert klær, sko og symboler på den katolske tro, skattet av lokale troende. Tradisjonen tro ærer de væpnede styrker i Honduras på denne dagen også Jomfruen av Suyapa, som i 1969 ble utnevnt til generalkaptein for de væpnede styrker i Honduras.

Det lille kapellet ble pusset opp i 1947. I 1954 la den tredje erkebiskopen av Tegucigalpa, José de la Cruz Turcios y Barahona SDB (1947-62) ned grunnsteinen til en stor basilika ved siden av kapellet. Den nye helligdommen ble reist på 1950-tallet for å romme den enorme mengden av pilegrimer som besøker Suyapa. Stilen er moderne og kirken er malt helt hvit. Den har en plan i form av et latinsk kors. Takket være sine dimensjoner kan den romme folkemengdene som valfarter til Suyapa. Helligdommen er 93 meter lang, 43 meter bred og med 46 meter høye tårn. Diameteren er dette 11,50 meter. Bredden på midtskipet er 13 ½ meter.

Statuen av Jomfruen tilbringer det meste av tiden i kapellet, men hvert år før feiringen av hennes festdag, flyttes statuen inn i den større kirken for å æres av mengdene. Deretter legger hun ut på en årlig turné gjennom ulike andre deler av landet tidlig i februar. Statuen er trolig Honduras’ mest populære religiøse bildet, og mange tusen mennesker fra hele Mellom-Amerika valfarter til henne den 3. februar. I 1982 ble Vår Frue av Suyapa valgt til skytshelgen for hele Mellom-Amerika. Helligdommen ble besøkt av den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) den 8. mars 1983. Denne helligdommen for Santa Maria de Suyapa ligger i et av de mest beskjedne fattigkvartalene i byen.

Statuen av Jomfruen av Suyapa har en gruppe av legmenn som tar hånd om henne, kjent som La Orden de los Caballeros de Suyapa, grunnlagt på 1900-tallet. De er ansvarlige for statuen og det lille kapellet. De eskorterer statuen hver gang den forlater kapellet for å reise rundt i Honduras hvert år i februar. Statue skal ha blitt stjålet ved to anledninger, men begge gangene kom den til rette igjen.

Statuen menes å ha mirakuløse evner. Den raske slutten på den såkalte Fotballkrigen mellom Honduras og El Salvador (14.-18. juli 1969) tilskrives statuen. Mange av de honduranske soldatene som var involvert, meldte om visjoner av Jomfruen, som roet deres frykt under kampene.

Vår Frue av Unnfangelsen av Suyapa (Nuestra Señora de la Concepción de Suyapa) kalles også Jomfruen av Suyapa (Virgen de Suyapa), «Den kjære mørke» (La Morenita), Santa Maria de Suyapa og Santa Maria de la Concepción.

Kilder: en.wikipedia.org, es.wikipedia.org, campus.udayton.edu, corazones.org, es.catholic.net, virgendesuyapa.hn, hondurasnews.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. april 2012

av Per Einar Odden publisert 22.04.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04