Den hellige Taddeus Liu Ruiting (1773-1823)

Minnedag: 28. september

Taddeus Liu Ruiting (1773-1823) En av de hellige martyrene fra Kina (Den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere)

Den hellige Taddeus Liu Ruiting [Lieou] ble født i 1773 i distriktet Qunglai i provinsen Sichuan [Su-Tchuen]i Kina. Hans foreldre var begge fromme katolikker. Da han var bare to år gammel, døde hans far. Han og hans mor levde i ekstrem fattigdom inntil moren giftet seg igjen og de flyttet for å bo på stefarens gård. I hans tjuende år døde både moren og stefaren, og han bestemte seg for å flytte inn hos en prest og bli hans hjelper. Presten ga ham en tid undervisning i latin, og han fant ut at han hadde kall til å bli prest.

Neste skritt var å sende ham til Luorenggou for å studere. Taddeus var velsignet med et skarpt hode, så han gjorde det svært bra i studiene. Han ble presteviet i 1807 i en alder av 34 år av biskop Xu (den hellige Johannes Gabriel Taurin Dufresse). Hans første utnevnelse var å hjelpe til med misjonsarbeidet i det nordøstlige distriktet i provinsen Sichuan og også i provinsen Guizhou [Kouy-Tcheou], alltid ivrig etter å styrke troen hos dem som hadde en hang til å forsømme den.

I pinsen 1821 avslørte en frafallen kristen hvor religiøse seremonier ble holdt, så p. Taddeus Liu ble arrestert sammen med rundt 30 katolikker i hjemmet til et menighetsmedlem. Deretter ble de alle ført i en parade rundt i gatene i landsbyen Ku-Hien og spottet av folket langs veien. I retten nektet han å avsverge troen. Han sa at han var prest og ville være trofast mot den religion han forkynte. Til slutt avsa retten i Ku-Hien denne dommen: «Etter keiserrikets lover må denne presten enten kveles eller dømmes til evig eksil». Avgjørelsen ble overlatt til keiseren.

Etter to år i fengsel forkynte mandarinen for ham at keiseren hadde dømt ham til døden ved henging. Han var funnet skyldig i forræderi ganske enkelt fordi han var katolsk prest. Han viste stort mot på veien til retterstedet og uttrykte glede over at han var funnet verdig til å dø for sin tro. Han led martyrdøden den 30. november 1823 ved å bli kvalt. Deretter ble han gravlagt i Gunshanping. To år senere flyttet noen fromme katolikker hans jordiske rester til kirkegården i Suiding og gravla dem ved siden av p. Benedikt Sung.

Taddeus ble saligkåret den 27. mai 1900 (dokumentet (Breve) var datert den 7. mai) av pave Leo XIII (1878-1903) som en av gruppen «Den salige Gabriel Johannes Taurin Dufresse og 12 ledsagere». Ordet ledsagere i denne forbindelse betyr ikke at de faktisk ledsaget ham, men at de led martyrdøden i Kina og ble saligkåret sammen med ham. Han ble helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II som en av de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

De 120 martyrene fra Kina har minnedag 28. september. Hans minnedag er ellers 24. november.

av Webmaster publisert 13.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:54