Den hellige Theodor av Pavia ( -778)

Minnedag: 20. mai

Den hellige Theodor av Pavia ( -778) Skytshelgen for Pavia

Den hellige Theodor var først erkeprest og deretter erkediakon av Pavia i Lombardia i Nord-Italia. I 743 (740?) ble han valgt til byens 21. biskop, mellom de hellige Peter I og Hieronymus. Han måtte tåle mye fra de arianske lombardiske kongene, inkludert gjentatte forvisninger. De første årene av hans episkopat var preget av krigen mellom frankerne og langobardene, som kulminerte med beleiringen av Pavia i 754, som varte i ti måneder.

Av uklare grunner ble Theodor forvist, men han vendte tilbake til sitt bispesete etter Karl den Stores definitive seier. Han hadde embetet som biskop til sin død i 778 (769?). Han ble gravlagt i basilikaen Sant'Agnese, som senere ble viet til ham selv. Sammen med de hellige Syrus (Siro) og Augustin av Hippo er han skytshelgen for Pavia. Hans minnedag er 20. mai.

Utallige legender er knyttet til hans liv: Han ble valgt etter å ha blitt utpekt av engler, han forsvarte Pavia mot de frankiske troppenes angrep og han snudde en pil som var ment for ham, slik at den snudde og rammet skytteren, en slektning av Karl den Store.

av Webmaster publisert 22.04.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:54