Den hellige Theodor av Sykeon ( -613)

Minnedag: 22. april

Den hellige Theodor var uekte sønn av en ung kvinne ved navn Maria som sammen med sin mor og sin søster drev et vertshus i Sykeon, en landsby i Galatia. De prostituerte seg også til sine kunder. Hans far var en sirkusartist hvis spesialitet var akrobatisk kamelridning. Det virker ikke som han senere hadde noe med sønnen å gjøre, og han ble overlatt til moren. Hun døpte ham Theodor (Theodoros = Guds gave).

Da Theodor var bare seks år, ønsket moren at han skulle gå i tjeneste hos keiseren i Konstantinopel, og hun gjorde i stand et gullbelte og dyre klær til ham. Men etter en drøm hvor den hellige Georg viste seg for henne, oppga hun denne planen og fikk en lokal lærer til å lære ham å lese og skrive.

Omtrent på denne tiden ble vertshuset forvandlet da en fabelaktig kokk ved navn Stefan kom dit. Det ble berømt for kvaliteten på maten, noe som gjorde at kvinnene kunne oppgi prostitusjonen som en ekstra inntektskilde. Stefan var en eldre og from mann, og han oppmuntret Theodor til å besøke kirker, motta sakramentene og praktisere faste og avholdenhet. Han viet seg slik til bønnen at han som skolegutt ofte sto over middagsmåltidet for å tilbringe tiden i kirken. Moren slo ham for dette, men da åpenbarte den hellige Georg seg for henne i en drøm og formante henne.

Etter å ha kommet seg etter et nær dødelig angrep av byllepest, utviklet han den vanen å besøke og våke i det nærliggende kapellet for den hellige Georg. I hele sitt liv var han en stor forkjemper for Georgs kult. Han ble svært tidlig eremitt, og først stengte han seg inne i en kjeller i morens hus. Deretter flyttet han til Arkea, omtrent 13 km unna, hvor han levde i en hule under et kapell som ikke var i bruk. Der pleide bestemoren å besøke ham og bringe ham frukt og grønnsaker. Han hadde ry for å utføre eksorsisme før han flyktet til en mer fullstendig ensomhet i fjellene, hvor han bodde i en gjenmurt hule som bare var kjent av en diakon i nærheten. Da han til slutt ble reddet ut, hadde han kollapset og var syk, skitten og pestbefengt.

Han ble presteviet i svært ung alder, han skal bare ha vært 18 år gammel. Han dro på valfart til Jerusalem, hvor han besøkte de hellige steder og eneboerne i nærheten og hvor en biskop ikledte ham munkedrakten. I mellomtiden hadde moren giftet seg med en fremtredende forretningsmann i Ancyra og hans tante og søster ble nonner. Da han vendte hjem, bosatte bestemoren seg i nærheten av ham i Mossyna og hjalp til med behandlingen av jenter som man mente var plaget av urene ånder.

Han var svært asketisk og spiste bare litt grønnsaker. På hans ønske ble det laget et trebur hvor han tilbrakte tiden fra jul til palmesøndag. Da flyttet han inn i et jernbur hengt opp foran klippen i løse luften over hans hule. Han fikk laget en brystplate i jern og jernringer for hendene og føttene samt en jernkrage og belte. Utstyret ble gjort komplett med en jernstav med et kors på. Hans faste var bemerkelsesverdig, bjørner og ulver ble hans venner og han hadde helbredende og clairvoyante evner. De siste inkluderte en dyp mistanke mot en fint lagd sølvkalk, som viste seg å ha blitt laget av en prostituerts nattpotte. Han utmerket seg også gjennom å praktisere langvarig bønn.

Nær sin eneboerhule etablerte han et kloster for sine tilhengere, som også tok hånd om de mange besøkende som kom og søkte hans råd og bønn. Senere ble det bygd en større kirke. Det som hadde startet med en eremitthule, hadde blitt forvandlet til et kompleks av større bygninger med kirke, kloster og gjestehus.

Ca 590 døde biskop Timotheos av Anastasiopolis i Galatia, ikke langt fra Ankara. Presteskapet og landeierne i byen ba erkebiskop Paulos av Ancyra om å utnevne Theodor som ny biskop. Som ventelig var, protesterte han først på det sterkeste, men til slutt aksepterte han utnevnelsen. Hans episkopat, som det blir beskrevet av hans biograf, synes å ha vært preget av en lang serie mirakler.

For den moderne leser er det kanskje mer interessant med beskrivelsen av en betydelig afrikansk munk, Antiokus, som kom for å treffe ham på vegne av en by som var plyndret av barbarer. «Han hadde sammenvokste øyenbryn (...) var omtrent hundre år gammel, håret på hodet hans var hvitt som ull og hang ned til hans lender; det samme gjorde også skjegget hans, og hans negler var svært lange. Det var seksti år siden han hadde rørt vin eller olje, tretti siden han hadde smakt brød. Hans mat var rå grønnsaker med salt og eddik, og hans drikke var vann». Theodor satte stor pris på ham, konsulterte ham om å oppgi sitt episkopat, hjalp ham med hans oppdrag, ga ham sin egen hest og sendte ham av sted.

Hans ønske om å trekke seg tilbake som biskop skyldtes frykt for å neglisjere kontemplasjonen, behovet for hans nærvær i klosteret og de konstante problemene i landsbyer som tilhørte Kirken. Disse var betrodd til landeiere i byene som hadde behandlet beboerne urettferdig. En som het Theodosios var så hardnakket i sitt vanstyre at bøndene væpnet seg med sverd og katapulter og truet ham med døden om han ikke flyttet. Theodosios konfronterte Theodor og påsto at de hadde reist seg på hans oppfordring og at han hadde vært meningsløst ødsel. Til slutt sparket han vekk stolen som biskopen satt på slik at han falt på ryggen.

Theodor reiste seg og sa vennlig, men høytidelig at han ikke ville være biskop lenger. Ofte måtte han avbryte sin salmesynging for å avgjøre noen detaljer i administrasjonen. Han var også urolig over rapporter om at munkene levde «likeglade og tomme liv» i hans fravær. Derfor trakk han seg tilbake som biskop etter ti år i embetet, og slo seg ned i oratoriet St. Mikael i Acrena (Akreina) like ved Pidrum (Tchardak) nær Heliopolis. Her levde han igjen som munk og gjorde seg bemerket med de helbredelsene han forårsaket.

På denne tiden ble han invitert av keiser Mauritius og patriarken i Konstantinopel til å besøke byen, hvor han ble satt stor pris på av keiseren og keiserinnen som satt til bords med ham. Så ble det bestemt at alle klostrene skulle ha rang av fredlyst sted og at utnevnelsen av abbeder skulle foretas av patriarken i stedet for de lokale biskopene. Theodors opphold i Konstantinopel var preget av nok en serie mirakler; et av dem var da han helbredet keiserens sønn for elefantsyke (en annen kilde sier spedalskhet).

Deretter vendte han hjem til sitt eget kloster. Enda en gang beskrives nye mirakler, slik som befrielse fra svermer av gresshopper, biller, ormer eller mus som ødela avlingen. Han hadde også blitt en lege som uten å nøle anbefalte utskyllinger og bad i varme kilder. Han syntes å ha evner til å gjenforene ektepar, noe som førte til at golde kvinner fikk barn.

Theodor døde den 22. april 613 i Sykeon; dagen før minnedagen til hans favoritthelgen Georg. Biografen angir datoen for hans død, men ingen detaljer. Hans legeme ble overført til Konstantinopel.

En lang biografi ble skrevet av en av hans disipler. Den er for det meste en beretning om helbredelser av syke og besatte og andre mirakler tilskrevet den hellige mannen, i tillegg til anekdoter som illustrerer dydene i hans karakter, men den gir også et bemerkelsesverdig og livlig bilde av bysantinsk liv i Lilleasia like før den arabiske okkupasjonen.

Hans minnedag er dødsdagen 22. april. Hans navn står i Martyrologium Romanum.

av Webmaster publisert 01.02.2000, sist endret 20.01.2019 - 13:12