Vår Frue av de Trettitre (~1750)

Minnedag: 2. søndag i november

La Virgen de los Treinta y Tres;
skytshelgen for Uruguay (1962)

Jomfruen av de Trettitre (La Virgen de los Treinta y Tres) har ikke sin opprinnelse i noen overnaturlig hendelse, og «de Trettitre» har ikke noe å gjøre med Jesu trettitre år på jorden, som man kanskje ville gjette. Den lille statuen ble skåret ut i sedertre rundt 1750 og stammer fra de misjonsstasjonene som jesuittene hadde i Paraguay midt på 1700-tallet. Statuen ble laget i et av guarani-verkstedene som florerte i disse berømte misjonsstasjonene («reduksjonene»). Statuen ble overlatt til Antonio Díaz, en indianer fra Santo Domingo de Soriano (nå Villa Soriano) i det nåværende Uruguay.

Rundt 1779 ble statuen plassert i kapellet som jesuittene betjente i landsbyen Villa del Pintado (nå Villa Vieja) i det nåværende departementet Florida i Uruguay. De fremste borgerne viet seg til sin skytshelgen, den uplettede unnfangelse (La Inmaculada), under tittelen Vår Frue av Luján (Nuestra Señora de Luján). I lys av fattigdommen og ufruktbarheten i disse landområdene bestemte deres første sogneprest, p. Santiago Figueredo, å flytte sognet til et mer komfortabelt sted som også var bedre for Jomfruens kult. Han dro til myndighetene i Montevideo, og etter å ha innhentet tillatelse, flyttet innbyggerne til Villa de San Fernando de la Florida, som nå er byen Florida ved bredden av elven Santa Lucía. De tok med seg den elskede statuen som deres forfedre hadde bedt foran, og et nytt kapell ble bygd for Jomfruen av Luján.

I 1805 bygde den nye byen en sognekirke. Tyve år senere var Florida åstedet for en stor begivenhet i Uruguays historie. Byens territorium ble invadert av hærstyrker fra Portugal og ble annektert av Brasil under navnet Providencia Cisplatina. Folket aksepterte ikke dette navnet, og de ventet på det rette øyeblikket til å kaste av seg åket. For tidlig på 1800-tallet kjempet latinamerikanske nasjoner for sin uavhengighet, også Uruguay. Landets frihetskamp ble ledet av en modig gruppe med patrioter, som i likhet med sitt folk alle var katolikker og inderlig hengivne til Jomfru Maria.

Den 19. april 1825 gikk 33 uruguayanske patrioter i land på strendene i Agraciada for å ta fatt på frigjøringen av sitt land. Da de kom til Florida, gikk de den 25. mai til den lille kirken og la den nye nasjonens fremtid for Jomfruens føtter, og de senket sin trikolor for henne. Den 14. juni holdt patriotene Florida-kongressen, hvor nasjonal uavhengighet ble proklamert den 25. august. Da medlemmene av konstitusjonsdomstolen hadde signert uavhengighetserklæringen, gikk de igjen til statuen og plasserte det nyfødte landet under hennes beskyttelse. Alltid siden har de innfødte kalt denne statuen for «Jomfruen av de Trettitre» (La Virgen de los Treinta y Tres).

Jomfruen av de Trettitre er 36 centimeter høy. Statuen er en barokk utskjæring av Jomfruens opptakelse, og kappen og klærne synes å bevege seg på grunn av deres mange folder.

General Manuel Oribe (Manuel Ceferino Oribe y Viana) (1792-1857) var nestkommanderende for de Trettitre og senere republikkens president (1835-38). I 1857 ga han en gullkrone til Jomfruen i takknemlighet fordi hun reddet ham og hans familie i et forlis. Han hadde alltid bedt til henne som «Uruguays frigjører». Hennes gullkrone med edelsteiner er et ekstraordinært gullarbeid, og den uproporsjonale størrelsen på denne kronen har blitt kjennetegnet på denne marianske statuen. Det finnes også to andre kroner, en var en gave fra kvinnene i Florida i 1925 for å feire hundreårsdagen for uavhengighetserklæringen og den andre er den som Jomfruen vanligvis bærer.

Planleggingen av helligdommen for Jomfruen startet etter at biskop Jacinto Vera foretok et pastoralt besøk i byen San Fernando de la Florida i 1876. I 1887 ble den første steinen lagt. I 1894 ble kirken åpnet, selv om tårnene ennå ikke var ferdigstilt. Samme år beordret Mariano Soler (1846-1908), første erkebiskop av Montevideo (1891-1908; erkebiskop fra 1897), at det ved nisjen som inneholdt statuen av Vår Frue av de Trettitre i katedralen i Florida, skulle plasseres en marmorplakett hvor det står: «Foran henne senket de trettitre sitt flagg, og uavhengighetskongressen påkalte henne også». Arbeidene på helligdommen ble fullført i 1908. Kirken er i renessansestil med gresk-romerske elementer og to imponerende tårn, begge seksti meter høye. Over hovedinngangen står innskriften Domus Dei nostri («Vår Guds hus»). Det høyre tårnet inneholder et variert sett med klokker av tysk og italiensk opprinnelse, som er inngravert med latinske inskripsjoner, vit til Kristus Kongen, Vår Frue av Luján, San José og Santa Teresita (den hellige Teresa av Lisieux er skytshelgen for bispedømmet Florida).

I 1931 ble denne helligdommen opphøyd til status av katedral, da bispedømmet Melo ble til bispedømmet Florida-Melo og dets første biskop ble biskop Miguel Paternain av Melo (1929-31). I 1955 ble bispedømmet delt i to til bispedømmene Florida og Melo, fortsatt med Miguel Paternain som biskop av Florida.

Som i alle land, spesielt i Amerika, var helligdommen et møtested både ved fester og når ulykkene rammet folket. Ifølge svært gamle vitnesbyrd ble det når pest eller tørke herjet, holdt prosesjoner med bønner til Jomfruen av de Trettitre. Etter å ha mottatt den ønskede nåde, feiret de takksigelsesmesse og ga velsignelse med det hellige sakrament. Slike spesielle anledninger var de kollektive ulykker, for eksempel koleraepidemien i 1866 eller epidemier med tyfus og kopper. Den første nasjonale pilegrimsferden foregikk den 15. august 1908, organisert av La Congregación Mariana Mayor i Montevideo. Blant de viktigste valfartene kan vi nevne de følgende: Den store valfarten for katolske kvinner (Las Damas Católicas) og Marias døtre (Las Hijas de María) den 6. oktober 1912; to valfarter for Marias døtre av den mirakuløse Medalje i Unionen (Las Hijas de María de la Medalla Milagrosa de la Unión) den 13. september 1914 og 12. september 1915; ligaen av katolske kvinner av St. Josef (La Liga de Damas Católicas de San José) den 13. oktober 1912; katolikkene av Mercedes (Los católicos de Mercedes) den 12. oktober 1913; katolikker og forbund fra Durazno og Sarandí Grande (Los católicos y Ligas de Durazno y Sarandí Grande) og mange andre pilegrimsreiser. I 1913 kom en valfarter av seminarister fra seminarkollegiet i Montevideo.

I 1942 begynte en ny form for valfarter til Jomfruen, med deltakelse fra hele bispedømmet Florida og Melo. I 1945 fikk biskop Miguel Paternain CSsR (1894-1970) av Florida (1929-60) den gode og originale idé å lage en bærbar reisestatue av Vår Frue av de Trettitre for hele bispedømmet, som omfattet nesten halvparten Uruguay. Fra 6. til 28. oktober 1945 besøkte denne statuen små bygder og store byer: Minas, Treinta y Tres, Melo, Tacuarembó, Paso de los Toros, Durazno, Sarandí og Florida. I små byer og langs veien (på lange strekninger eksisterte det ikke noen vei) samlet folk seg med uvanlig entusiasme.

Statuen ble kanonisk kronet i november 1961 på «Nasjonens alter» i Piedra Alta i Florida, det historiske stedet hvor Kongressen i Florida ble avholdt den 25. august 1825, som deklarerte uavhengigheten til den østligste provinsen (La Provincia Oriental) i keiserriket Brasil. Kroningen skjedde etter at den hellige pave Johannes XXIII (1958-63) ga sin tillatelse den 8. mars 1961 etter anmodning fra biskop Humberto Tonna av Florida (1960-87). Kroningen i november skjedde i en høytidelig messe hvor den apostoliske nuntius og alle biskopene i Uruguay deltok sammen med autoriteter og pilegrimer fra hele landet.

Den 21. november 1962 proklamerte samme pave Jomfruen av de trettitre offisielt til skytshelgen for Uruguay. Den 25. august 1975, på 150-årsdagen for uavhengigheten, erklærte den uruguayanske nasjon offisielt denne statuen av Jomfruen og kirken hvor den ble æret, for «historiske monumenter».

Under den salige pave Johannes Paul IIs (1978-2005) første besøk i Uruguay i april 1987, presiderte statuen av Vår Frue av de Trettitre på utendørsmessen som paven feiret i Tres Cruces i Montevideo. Hun presiderte også ved ordinasjonen av tretten prester som paven feiret i Florida den 8. mai 1988 under sitt andre besøk i landet. I 1993 ble katedralen i Florida utropt til nasjonalhelligdom, Santuario Nacional a la “Virgen de los Treinta y Tres”.

Høytiden for Vår Frue av de Trettitre feires på andre søndag i november med en valfart til hennes helligdom fra alle deler av landet. Datoen skyldes kroningen i november 1961 og utnevnelsen til skytshelgen i november året etter. Statuen av jomfruen blir æret i katedralbasilikaen i byen Florida. I tillegg æres også en kopi i katedralen i Montevideo.

Kilder: es.wikipedia.org, campus.udayton.edu, marypages.com, corazones.org, advocaciones.org, iglesiauruguaya.com, santuariovirgentreintaytres.com, es.catholic.net, aciprensa.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. april 2012

av Per Einar Odden publisert 22.04.2012, sist endret 19.05.2014 - 09:54