Den salige Ventura av Spello (d. 1265)

Minnedag: 3. mai

Skytshelgen mot beinsykdommer

Den salige Ventura Spellucci ble født på slutten av 1100-tallet i Spello nær Assisi i provinsen Perugia i regionen Umbria i Midt-Italia. Han kom fra en velstående familie og sluttet seg til den nå utdødde hospitalsordenen «Korsbærere» (it: Padri Cruciferi; lat: Fratres cruciferi), som fulgte den hellige Benedikts regel. Etter en periode med formasjon i klosteret ved Fontana di Trevi i Roma, vendte han tilbake til Spello, hvor han på familieeiendommen bygde et kloster og et hospits som han ga navnet Santa Croce. Han tilbrakte hele sitt liv i denne kirken, viet til de fattige og syke. Han ledet selv munkene som abbed til sin død.

Noen sier at han levde og døde på 1100-tallet, mens andre sier at han døde i 1265, muligens den 30. april. Han ble gravlagt i sin klosterkirke i Spello. Hans relikvier ble lagt i nye skrin i 1625 og 1778. Hans minnedag er 30. april, men 3. mai nevnes også. I noen kilder kalles Ventura salig.

Levningene av helgenen ble lagt i et skrin som var laget av stein og som ble satt under alteret. Her strømmer fremdeles troende med beinsykdommer, som helgenen anses som skytshelgen for. Inne i kirken San Ventura i Spello er det også en freske av helgenen fra 1300-tallet. Ventura er på fresken avbildet som en gammel mann med langt skjegg, med store øyne og lue, mens han holder en bok (symbol på visdom). Helgenen er også avbildet med en krykke i hånden, et attributt for alle helgener som var viet til å helbrede syke mens de levde. Et annet bilde av helgen, som kan dateres tilbake til år 1300, befinner seg i kirken San Francesco i Trevi, også i Umbria. Også her har han en krykke som attributt.

Institusjonen Santa Croce fikk snart navnet San Ventura på grunn av de mange miraklene som skjedde med dem som kom for å be ved hans grav.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, KIR, CatholicSaints.Info, Heiligenlexikon, santiebeati.it, zeno.org, keytoumbria.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. februar 1998 – Oppdatert: 19. september 2016

av Webmaster publisert 01.02.1998, sist endret 19.09.2016 - 19:59