COURTNEY Michael Aidan (1945-2003)


Erkebiskop, det pavelige diplomati.

Michael Aidan Courtney ble født den 5. februar 1945 i Nenagh i grevskapet Tipperary og bispedømmet Killaloe i Irland. Han var den yngste av syv barn av dr. Louis Courtney og hans hustru Elizabeth. Han fikk sin første utdannelse på grunnskolen i Nenagh, av De kristne brødre og på Clongowes Wood College (1956-62). Etter å ha studert økonomi og jus på UCD i ett år reiste han til Roma, hvor han studerte til prest. Han ble presteviet den 9. mars 1968 og inkardinert i bispedømmet Clonfert.

Deretter tjente han som kapellan i sognet Tynagh i grevskapet Galway i fem år (1969-73), samtidig som han var kapellan for gruvene i Tynagh og underviste på St. Raphael's College i Loughrea. Han var deretter i 2½ år kapellan i sognet Woodford (1973-75). I alle disse syv årene var han også bispedømmets rådgiver for religiøs utdannelse, og han var ansvarlig for å introdusere ny innsikt i katekesen i bispedømmet Clonfert.

I 1976 vendte han tilbake til Roma for videre studier. Etter å ha tatt lisensiatgraden i kirkerett og doktorgraden i moralteologi begynte han på Det pavelige diplomatiske akademi. Der studerte han blant annet statsvitenskap og internasjonal og diplomatisk rett. I 1980 gikk han i det pavelige diplomatis tjeneste. Han tjenestegjorde først ved Den hellige Stols representasjon i Sør-Afrika, og deretter var han postert i Zimbabwe, Senegal, India, Jugoslavia, Cuba og Egypt. I 1987 tok han graden Master of Arts (M.A.) i juridisk filosofi ved N.U.I. Galway.

Den 30. desember 1995 ble han utnevnt til Den hellige Stols permanente observatør ved Europarådet og de andre institusjonene i Strasbourg. Han ble den 18. august 2000 utnevnt til nuntius i Burundi og titularerkebiskop av det tidligere irske bispedømmet Eanach Dúin (Annaghdown). Han ble bispeviet den 12. november 2000 av kardinal Francis Arinze i kirken St. Mary of the Rosary i Nenagh. Da erkebiskop Courtney ankom Burundi i desember 2000 fikk han, som han selv uttrykte det, en mottagelse som var «varmere enn man kunne ventet seg». Sabena-flyet ble pepret av en maskingeværsalve da det gikk inn for landing på flyplassen vest for hovedstaden. Erkebiskopen ble ikke rammet, men en passasjer og et besetningsmedlem ble lett såret.

Den 29. desember 2003 ble han skutt og alvorlig såret ved byen Minago, 50 km sør for hovedstaden Bujumbura. Han ble kjørt til sentralsykehuset i hovedstaden, hvor han døde på operasjonsbordet uten å ha kommet til bevissthet. Erkebiskop Courtney er den første nuntius som er myrdet under utøvelsen av sin tjeneste.

av Webmaster publisert 30.12.2003, sist endret 30.12.2003 - 14:59