GALLAGHER Paul Richard (1954- )

nullErkebiskop, den romerske kurie. Vatikanets «utenriksminister», egentlig: sekretær for Statssekretariatets seksjon for relasjonene med statene (2014- ).

Født: Paul Richard Gallagher ble født den 23. januar 1954 i Liverpool i England. Han fikk sin utdannelse ved det jesuittiske kollegiet St. Francis Xavier’s College i Woolton, en forstad til Liverpool. Han fikk prestekall som tenåring og vurderte å bli jesuitt eller benediktiner, men han bestemte seg til slutt for å bli sekularprest etter å ha deltatt i et kalleprogram i erkebispedømmet Liverpool. Han ble sendt for sine prestestudier til det jesuittdrevne pavelige universitetet Gregoriana i Roma, mens han bodde i Det engelske kollegiet (Venerabile), og han tok grader med gode karakterer i filosofi og teologi.

Prest: Han ble presteviet den 31. juli 1977 av Derek Worlock (1920-96), erkebiskop av Liverpool (1976-96), og inkardinert i erkebispedømmet Liverpool. Han tjenestegjorde i Fazakerley, en forstad nord i Liverpool, før han i 1980 ble kalt til Det pavelige kirkeakademiet, Vatikanets diplomatskole. Senere tok han doktorgrad i kirkerett, og han trådte i Vatikanets diplomatiske tjeneste den 1. mai 1984. Deretter arbeidet han ved nuntiaturene i Tanzania, Uruguay og Filippinene før han ble kalt til andre seksjon ved Statssekretariatet i Roma (1995-2000), hvor den nåværende franske kardinalen Jean-Louis Tauran var «utenriksminister».

I disse årene arbeidet han sammen med Pietro Parolin, nå kardinalstatssekretær, så de to  kjenner hverandre godt. Han ble utnevnt til nuntiaturråd av første klasse den 1. mai 1997, da han arbeidet ved nuntiaturet i Burundi. Han ble den 18. august 2000 utnevnt til Den hellige stols permanente observatør ved Europarådet i Strasbourg. Han var den første engelske presten som fullførte akademiet og steg i gradene til nuntius.

Biskop: Han ble den 22. januar 2004 utnevnt av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) til titularerkebiskop av Hodelm og til apostolisk nuntius i Burundi, en knapp måned etter at den forrige pavelige nuntius der, den irske erkebiskopen Michael A. Courtney, ble myrdet. Courtney var også Gallaghers forgjenger i Strasbourg.

Gallagher ble bispeviet den 13. mars 2004 i Peterskirken i Roma av kardinalstatssekretær Angelo Sodano, assistert av erkebiskopene Patrick Altham Kelly, erkebiskop av Liverpool i England (1996-2013), og Robert Sarah, sekretær for Kongregasjonen for Folkenes evangelisering, siden 2010 president for Det pavelige rådet Cor Unum og kardinal. Gallaghers bispemotto er Walk humbly with God (Mika 6,8). Hans residens i Burundi ble bombet i 2008 ved en feil, målet var det nærliggende presidentpalasset.

Han ble den 19. februar 2009 utnevnt til nuntius i Guatemala. I 2009 var han også en av mange kandidater som ble nevnt som mulig ny erkebiskop av Westminster i London etter kardinal Cormac Murphy-O’Connor, men som kjent ble nåværende kardinal Vincent Nichols utnevnt. Den 11. desember 2012 ble erkebiskop Gallagher utnevnt av pave Benedikt XVI (2005-13) til pavelig nuntius i Australia, bare noen måneder før pave Benedikt abdiserte.

Lørdag den 8. november 2014 utnevnte pave Frans ham til ny vatikansk «utenriksminister», det vil si sekretær for Statssekretariatets seksjon for relasjonene med statene. Til da var dette embetet innehatt av franskmannen Dominique Mamberti (62), som paven samtidig utnevnte til ny prefekt for Vatikanets «høyesterett», Den apostoliske signatur. Han avløste kardinal Raymond Leo Burke (66), som paven samtidig utnevnte til ny kardinalpatron for Malteserordenen.

Paul Richard Gallagher snakker engelsk, italiensk, fransk og spansk og beskrives som vennlig, skarpsindig og modig.

Kilder: Annuario Pontificio, en.wikipedia.org, catholic-hierarchy.org, americamagazine.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. mars 2004

av Webmaster publisert 22.03.2004, sist endret 15.02.2015 - 17:19