PEDACCHIO LEÁNIZ Fabián Edgardo Marcelo (1964- )

nullMonsignore, andre privatsekretær for pave Frans (2013- )

Født: Fabián Edgardo Marcelo Pedacchio Leániz ble født den 12. april 1964 i bydelen Villa Luro i Buenos Aires i Argentina. Hans familie hadde italienske røtter. I sin ungdom hadde han aldri tenkt på å bli prest. I 1983 bestemte han seg som nittenåring for å studere økonomi og stifte familie, og han hadde flere kjærester. Men så møtte han en prest som fanget hans oppmerksomhet for sin glede og åpenhet. En gang spurte han om ikke unge Fabian hadde tenkt på å bli prest. Han svarte: «Min fremtid er å studere, ta eksamen og stifte familie». Men han fortsatte å tenke på prestens spørsmål, og til slutt ombestemte han seg og begynte å studere på seminaret.

Prest: Han ble presteviet den 7. desember 1992 og spesialiserte seg i kirkerett. Han ble sekretær for SADEC (La Sociedad Argentina de Derecho Canónico), det argentinske selskapet for kirkerett. Fra den 7. februar 1992 til den 1. mars 1995 var han kapellan (Vicario parroquial) i sognet Nuestra Señora i Caacupé i Buenos Aires, deretter i sognet Espiritu Santo i Buenos Aires til den 2. februar 1999. Den 26. august 1998 ble han utnevnt til båndforsvarer (Defensor del vinculo) ved det nasjonale tribunalet, et verv han hadde til den 1. mai 2007. Fra den 2. februar 1999 til den 2. februar 2003 var han også kapellan i sognet Santa Adela, og deretter kapellan i sognet Inmaculada Concepción til den 2. februar 2006. Fra den 24. juni 2004 var han også kansler ved det nasjonale tribunalet (andre instans) til den 1. mai 2007. Fra den 2. februar 2006 var han kapellan i sognet Virgen Inmaculada de Lourdes til den 4. mai 2006, da han ble utnevnt til sogneprest (Párroco) for sognet Santa Margarita M Alacoque, et verv han hadde til den 24. april 2007.

Som sogneprest begynte p. Pedacchio Leániz å ha ukentlige telefonsamtaler med sin erkebiskop, kardinal Bergoglio, og møtte ham mer regelmessig. Da Bispekongregasjonen i Vatikanet i 2007 spurte kardinalen av Buenos Aires om han kunne foreslå en argentinsk prest for en stilling i kongregasjonen, valgte kardinalen Pedacchio Leániz, en prest han hadde kjent lenge og hadde stor aktelse for. Han tiltrådte sin nye stilling den 1. mai 2007. Den 26. desember 2011 skrev det spanske nettstedet intereconomia.com en rapport hvor de beskyldte ham for å være «en spion for kardinal Bergoglio i Bispekongregasjonens rekker». I løpet av tiden i Bispekongregasjonen ble han utnevnt til Monsignore.

Kort tid etter at Bergoglio ble valgt til pave Frans den 13. mars 2013, flyttet Msgr. Pedacchio til Domus Sanctae Marthae, Vatikanets gjestehus, hvor paven foretrekker å bo. Der begynte han å arbeide for paven på deltid, mens han beholdt stillingen som «sekretær av andre klasse» ved Bispekongregasjonen. Senere ble Msgr. Pedacchio Leániz pave Frans’ fulltids andre sekretær, som betyr at han hjelper paven i hans daglige liv, enten som oversetter eller ved å svare på personlig korrespondanse i pavens navn. Han lente seg ut av vinduet i Det apostoliske palass ved pavens side for første gang den 12. mai.

Pavens første sekretær er den maltesiske Msgr. Alfred Xuereb, som tjente som andre sekretær for pave emeritus Benedikt XVI (2005-13). Offisielt er Pedacchio underordnet Xuereb, mens medias mening er at han er pavens nærmeste fortrolige, slik nåværende erkebiskop Gänswein var for pave Benedikt og nåværende kardinal Dziwisz var for Johannes Paul II. Pedacchio arbeidet da også i mange år som prest under kardinal Bergoglio, og i likhet med ham er han argentiner med italienske røtter.

Msgr Pedacchio har varierte hobbyer. Han liker opera og musikk generelt og har en omfattende samling av CDer i ulike sjangre. Han liker fotball og er en stor fan av fotballklubben River Plate – ikke San Lorenzo som paven. Han liker bøker av den colombianske nobelprisvinneren Gabriel Garcia Marquez og filmer av den spanske oscarvinneren Pedro Almodovar..

Kilder: en.wikipedia.org, catholicnewsagency.com, arzbaires.org.ar - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. desember 2013

av Per Einar Odden publisert 20.12.2013, sist endret 20.12.2013 - 18:24