Kardinal Bovone er død

Mandag formiddag feiret pave Johannes Paul II en begravelsesesse i St. Peterskirken for kardinal Alberto Bovone, som døde fredag etter lang tids sykdom. Paven priste ham for hans klokskap, diskresjon og energi i å gjennomføre arbeidet i Vatikanet. Kardinal Bovone ledet arbeidet med helligkåringer i Vatikanet som prefekt for Kongregasjonen for helligkåringer. Han ble utnevnt til kardinal i februar, men var allerede da så syk at han måtte få kardinalhatten på Gemelli-sykehuset av statssekretæren, kardinal Angelo Sodano.

Alberto Bovone arbeidet hele sitt liv i kurien. Han begynte der i 1951 i det som i dag er Kleruskongregasjonen, og gikk senere over til Troslærekongregasjonen. I 1984 utnevnte pave Johannes Paul II ham til Troslærekongregasjonens sekretær og til erkebiskop. Det var Troslærekongregasjonens prefekt, kardinal Joseph Ratzinger, som viet ham til biskop. Han avsluttet sin tjeneste i Vatikanet som prefekt for Kongregasjonen for helligkåringer.

Helligkåringskongregasjonen er nå for tiden et aktivt kontor, og snart må paven utnevne en etterfølger til kardinal Bovone om arbeidet skal kunne gå fremover. I løpet av pave Johannes Paul IIs nesten 20 år som pave har omkring tusen personer blitt kanonisert, noe som er det siste steget i den lange helligkåringsprosessen. De prosessene som ennå pågår, er flere hundre. Blant dem kan vi nevne den svenske Elisabeth Hesselblad, som grunnla en ny gren av Birgittaordenen, den sør-italienske munken og visjonære Padre Pio og Det annet Vatikankonsils to paver Johannes XXIII og Paul VI. For Johannes XXIII er prosessen snart over. Over tjue uforklarlige helbredelser har blitt tilskrevet hans forbønn.

Kardinal Bovones død gjør at antallet kardinaler som kan stemme i pavevalg, nå er 118.

Vatikanradioen/OB 20. april 1998, CWNews 20. april 1998, o: pe

av Webmaster publisert 20.04.1998, sist endret 20.04.1998 - 21:17