Kirken kritiserer planlagt valglov

Bratislava (KAP) - Den slovakiske biskoppelige kommisjon Iustitia et Pax (Rettferdighet og fred) har ytret store betenkeligheter mot den planlagte nye valgloven. Etter den nye loven skal 5-prosentsgrensen for å komme inn i parlamentet som gjelder for et enkelt parti, også gjelde hvis dette går inn i et valgforbund. Denne bestemmelsen betegnes som en «målrettet trakassering» av politiske motstandere fra regjeringen under statsminister Vladimir Meciar. Kommisjonen oppfordrer borgere og politikere til å gå mot denne overlagte diskrimineringen av opposisjonen. Nyvalg til det slovakiske parlamentet skal skje i september.

Valgloven strir ikke bare mot de demokratiske prinsippene som er nedfelt i grunnloven, men også mot Kirkens sosiallære. Der blir fremfor alt kristne oppfordret til å gå inn for «rettferdige og ordnede valg». Den nye loven har allerede støtt på kraftig motstand fra opposisjonen. Særlig rammet blir de til nå tre partiene for det ungarske mindretallet, for etter loven må de nå oppnå minst 15 % av stemmene. Men blant de stemmeberettigede er bare 11 % ungarere. De tre partiene planlegger derfor å gå sammen.

For å ha sjanser ved det kommende valget er også mange andre mellomstore og små partier tvunget til sammenslåing. Men en felles samling av flere opposisjonspartier kan også øke sjansene til kraftig å svekke partiet HZDS, som ledes av Meciar, og kanskje trenge det bort fra makten - den motsatte effekten av det den omstridte regjeringssjefen hadde tenkt seg av sin valgreform.

Kathpress 6. mai 1998; o. pe

av Webmaster publisert 07.05.1998, sist endret 07.05.1998 - 12:26