200-årsminnet av Mariauppenbarelse i La Vang

Över 100.000 människor samlades den 15 augusti för att fira den katolska högtiden "Jungfru Marias upptagning i himlen" i La Vang i Vietnam, där jungfru Maria tros ha visat sig för exakt 200 år sedan. La Vang ligger ungefär mitt i Vietnam.

200-årsminnet av Mariauppenbarelserna firades under tre dagar med början i torsdags. Polisen bedömde att omkring 100.000 människor hade samlats. På torsdagskvällen kom bland annat en grupp nunnor i traditionell vietnamesisk folkdräkt och unga flickor klädda som änglar som gick i procession med brinnande ljus i händerna. Fler forstatte att strömma in under fredagen. Också 20 biskopar och 260 präster kom till La Vang.

Vietnam har flest katoliker i sydöstra Asien efter Filippinerna. Fader Emmanuel Nguyen Vinh Giang organiserade mariahögtiden i La Vang från 1975 till 1995. Han säger till nyhetsbyrån Reuters att den katolska kyrkans förhållande till regimen tidvis komplicerats av att katolicismen blomstrade under den USA-stödda Saigonregimen under Vietnamkriget. "Men", säger han, "det har blivit bättre efter 1990. I framtiden kommer det att bli ännu bättre och vi hoppas att mänga präster kan vigas." I dag, berättade fader Giang, kan kyrkan bara viga fem eller sex präster vart annat år.

Den kommunistiska regeringen har behandlat mariahögtiden i La Vang som ett lokalt evenemang och på olika sätt gjort det svårt för troende från resten av Vietnam att komma fram. Statliga media har knappt alls nämnt evenemanget trots att flera hundra tusen människor samlats.

Maria skall ha visat sig 1798, i början av 88 svåra år då landets katoliker förföljdes av kejsaren. Många flydde ut i skogarna. Under förföljelserna torterades och dödades många katoliker. Katoliker från den närbelägna staden Quan Tri fick se jungfru Maria som höll ett barn i famnen och två änglar på ömse sidor.

När förföljelserna byggdes en liten kyrka på platsen. 1928 ersattes den med en större som 1962 upphöjdes till basilika av påven Johannes XXIII.

I fredags kom Vietnams främste kyrkoledare kardinal Phaolo-Giuse Phan Dinh Tung. Han kom helt oväntat och många av de församlade kände inte igen honom.

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/14.8.98

av Webmaster publisert 18.08.1998, sist endret 18.08.1998 - 18:05