Gifte prester trosser Vatikanet

Warszawa (KAP) - Ukrainsk-katolske gifte prester som virker i Polen, trosser Vatikanet og flytter ikke til Ukraina. I begynnelsen av mars sendte kardinalstatssekretær Angelo Sodano et skriv til den apostoliske nuntius i Polen, erkebiskop Jozef Kowalczyk, hvor han hevdet at disse geistliges arbeid skapte «alvorlige problemer». I alle fall måtte prestene av bysantinsk ritus i Polen «leve i sølibat». Disse prestene tilhører den ukrainsk-katolske kirke, som er unert med Roma.

Talsmannen for den ukrainsk-katolske bispekonferansen, biskop Lubomir Husar, betegnet den gangen skrivet fra Vatikanet som «svært besynderlig». Den ukrainsk-katolske kirken har - som alle unerte kirker - tillatelse til å prestevie gifte menn. Dessuten har stadig også noen gifte kandidater utenfor Ukraina blitt viet til prester. Disse prestene arbeider for den unerte kirken i polen, Canada og USA. De romersk-katolske biskopene i USA og Canada har hittil ikke kommet med noen kritikk, «men det har tydeligvis de polske», i følge Husar, som på oppdrag av kardinal Miroslav Ivan Lubatsjivski leder det ulrainsk-katolske stor-erkeeparkiet Lviv.

Kathpress 18. august 1998; o: pe

av Webmaster publisert 18.08.1998, sist endret 18.08.1998 - 23:18