Religionsmøte i Romania

Kristna från öst och väst träffar i dagarna religiösa ledare från ett femtiotal länder och från andra religioner på ett religionsmöte i Rumäniens huvudstad Rumänien. Det är den Rom-baserade Sant'Egidio-rörelsen som för tolfte gången bjuder in till ett möte med namnet "Människor och religioner". För första gången arrangeras mötet i samarbete med den ortodoxa kyrkan. Officiella organisatörer är Sant-Egidio, Rumäniens ortodoxa kyrka och Rumäniens president.

Mötet öppnades i söndags och omfattar kristna, muslimer, buddister och judar. På ett podium framför patriarkatet i Bukarest sade peter VII, patriark av Alexandria och hela Afrika, att "Jesu blod är är vägen för alla folk att försonas med Gud." På mötet fanns Israels överrabbi Meir Lau, åtta katolska kardinaler och muslimska ledare samt den amerikanska nunnan Helen Prejean, vars motstånd mot dödsstraffet skildrades av Susan Sarandon i filmen "Dead man walking".

Ett av syftena med mötet är att bereda vägen för påven Johannes Paulus II.s besök i Rumänien, som kanske äger rum i maj 1999. Om det blir av beror delvis på den rumänsk-ortodoxa kyrkan. Det skulle i så fall bli påvens första besök i ett ortodoxt land.

Liksom i en del andra ortodoxa länder finns det olösta konflikter som handlar om vem som idag är rättmätig ägare till byggnader som 1948 konfiskerades av kommunistregimen från den då förbjudna katolska kyrkan av bysantinsk rit, vars gudstjänstliv liknar den ortodoxa men är i gemenskap med påven, vilket av kommunistregimerna sågs som förräderi mot fosterlandet.

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/31.8.98

av Webmaster publisert 01.09.1998, sist endret 01.09.1998 - 09:58