Arkitekt Gaudí foreslått saligkåret

Madrid (Kathpress / CWN) - Erkebiskopen av Barcelona, kardinal Ricardo Maria Carles, sier at han vil åpne en prosess med sikte på å saligkåre den katalanske arkitekten Antonio Gaudí. De katalanske biskopene støtter forslaget. Gaudí, som døde da han ble påkjørt av en trikk i 1926, har blant annet tegnet den berømte katedralen La Sagrada Familia (Den hellige Familie) i Barcelona.

Kardinalen innerømmer at det finnes utallige meninger om byens store genis liv og livsverk. Både i avisartikler de siste månedene og i en ny biografi blir han fremstilt som en homofil, ateistisk frimurer. Men erkebiskop Carles sier at ulike aspekter ved Gaudís personlighet er misforstått, glemt eller forfalsket, og at han også hadde skjulte sider. En av dem var hans dype og intense åndelige liv, og kardinalen mener at hans arbeider er inspirert av hans dype tro.

Gaudí arbeidet på den store katedralen de siste 40 år av sitt liv, men den er fortsatt langt fra fullført. Kardinalen peker på fasaden på denne kirken, og mener bestemt at uten et dypt åndelig liv og en intens beskjeftigelse med troen kunne arkitekten ikke ha skapt et slikt verk. Kardinalen sier videre at mange av Gaudís verdslige bygninger også var ment å ære Gud gjennom helgenene, inkludert det kjente landemerket Pedrera-bygningen. "Hvem kan glemme at Casa de la Pedrera ble skapt av Gaudí som basis for et monument til Den uplettede Unnfangelse", sier kardinalerkebiskop Carles.

Kathpress / Catholic World News 26. august 1998 / o: pe

av Webmaster publisert 04.09.1998, sist endret 04.09.1998 - 20:28