Paven krever rettigheter for indianerne i Chiapas

Underveis mot sitt fire dager lange opphold i Mexico, tok pave Johannes Paul II til orde for urbefolningen i Chiapas, dem mexikanske provinsen hvor det i flere år har vært borgerkrig. Det blir ingen løsning på konflikten mellom zapatistene på dne ene siden og regjeringen på dne andre hvis ikke urbefolkningens rettigheter blir ivaretatt, sa paven i en pressekonferanse ombord i flyet. Indianerne var når alt kommer til alt landets første innvånere, la han til. Paven ankommer Mexico i kveld.

Paven, som etter sigende var i god form og i godt humør, sa videre at hans viktigste reisemål fremover var Kina og Russland. Han ga uttrykk for at det var et sterkt ønske fra hans side å komme dit, og han var beredt til å dra dit på kort varsel når det lot seg gjøre.

Paven minnet om reisen til Kuba i fjor, for nokså nøyaktig ett år siden. Han var meget fornøyd med reisen, sa han, og viste til endringene i landet som fulgte i kjølvannet av den, blant annet er juledag igjen blitt offentlig høytidsdag, og Den katolske kirkes frihet er vesentlig utvidet. Til møtet med president Clinton førstkommende tirsdag sa paven at han ville snakke om USAs rolle som eneste gjenværende supermakt.

Paven snakket utførlig om Amerika-synoden i 1997, og som paven reiser for å avslutte formelt nå. Det avsluttende dokumentet skal underskrives og offentliggjøres lørdag i Mexico-City. Det er første agng alle Amerikas biskoper - både far nord og sør - har møttes til en synode og hatt et formelt samarbeide. Dette kunne være et forbilde for samfunnet forøvrig også, mente paven, og pekte på betydninegn av å overvinne kløften mellom det rike Nord-Amerika og det fattige Latinamerika.

Høydepunktet under Mexicoreisen er undertegningen av det postsynodale dokumentet fredag kveld og den avsluttende feiringen av synoden med en festgudstjeneste lørdag i den kjente Maria-helligdommen, Jomfruen av Guadeloup. Man regner med at rundt 800.000 mennesker vil være tilstede der, hvorav ca 500 amerikanske biskoper. Det er forventet at Johannes Paul II vil berøre de fattige lands gjeldsproblem og også sektenes voksende innflytelse. Retten til og vern om livet vil ventelig også bli tatt opp, i tillegg til dte omfattende narkotikaproblemet.

Like etter ankkomsten i USA tirsdag vil apven ha et privat møte med president Clinton. Påfølgende dga vil Johannes Paul II feire gudstjeneset i Trans-World-Dome i St. Louis, før han om aftenen vender tilbake til Roma. Dette er pavens fjerde reise til Mexiko og hans femte opphold i USA.

Kathpress 220199

av Webmaster publisert 22.01.1999, sist endret 22.01.1999 - 20:01