Parlament og monarki skal bli "multireligiøst"

London (KAP) - I den forestående reformen av det britiske overhuset skal etter regjeringens forslag den anglikanske statskirkens representasjon fortsette. Men man ser for seg at i tillegg til den 26 anglikanske biskopene skal også representanter for andre religionssamfunn få plass i overhuset - "House of Lords". Dermed skal landets multikulturelle samfunn bli mer tatt hensyn til.

Etter forslaget skal reformen av Overhuset skje i to etapper. I den første fasen får representanter for andre trossamfunn ikke se samme rettighetene som den anglikanske kirken. Men i andre fase leter man etter muligheter for å endre lovbestemmelsene slik at ikke lenger bare anglikanske biskoper blir fulle medlemmer i House of Lords.

Også i forholdet mellom monarkiet og kirken avtegner det seg reformer. Kroningsseremonien skal i følge en arbeidsgruppe med kirkeledere gjøres om til en interreligiøs fest. Det historiske ritualet, utført av erkebiskopen av Canterbury som den høyst rangerte i Den anglikanske Kirke, kan bli sekulært og multireligiøst. Arbeidsgruppen mener at også representanter for Den katolske Kirke, metodistene, muslimene og jødene kan delta.

Den britiske tronarvingen Charles har flere ganger uttalt at han som kommende overhode for den anglikanske kirken vil bytte ut tittelen "Troens forsvarer" med "Forsvarer av en tro". Dronning Elisabeth II sverget ved sin kroning i 1953 å forsvare "i Det forente Kongerike den i loven forankrede reformerte protestantiske tro". Da kroningsseremonien blir forandret noe for hver monark, kan det bli utarbeidet et annet rituale for prins Charles.

Tittelen Defensor fidei, "Troens forsvarer", fikk kong Henrik VIII ironisk nok av pave Leo X den 11. oktober 1521 fordi han i et skrift gikk mot Luthers sakramentslære og forsvarte de sju sakramenter. Til tross for at den samme Henrik VIII senere brøt med paven og startet den anglikanske statskirken, er det en tittel de engelske monarkene har beholdt siden.

Kathpress 22.1.99; o: pe

av Webmaster publisert 25.01.1999, sist endret 25.01.1999 - 19:41