Litauen avskaffer dødsstraff - Albania advares

Strasbourg (KAP) - Litauen har undertegnet den europeiske avtalen om avskaffelse av dødsstraffen. Landets faste representant ved Europarådet, Aurimas Taurantas, undertegnet teksten den 18. januar ved organisasjonens sete i Strasbourg. Med underskriften forplikter Litauen seg å avstå fra henrettelser unntatt i krigstid og i offentlig krisesituasjon.

Europarådet har advart Albania mot igjen å oppheve det midlertidige forbudet mot dødsstraff. I en erklæring fra presidiet i organisasjonens parlamentariske forsamling uttrykkes bekymring over nylige uttalelser fra albanske politikere for å gjeninnføre dødsstraffen. I erklæringen trues det med at dette ville få alvorlige følger for Albanias medlemsskap i Europarådet.

Parlamentets presidium viser i sin erklæring videre til at Albania ved sitt opptak i Europarådet i 1995 forpliktet seg til å avskaffe dødsstraffen. Henrettelse av forbrytere har ingen plass i Europa lenger og er uforenelig med begrepene menneskeverd og menneskerettigheter som rett til liv og beskyttelse mot umenneskelig behandling. Parlamentarikerne rosete derimot Albania for sin holdning i Kosovo-konflikten.

Kathpress 19.1.99; o: pe

av Webmaster publisert 25.01.1999, sist endret 25.01.1999 - 19:41