Utsett folkeavstemningen om uavhengighet

Nobelprisvinner biskop Belo av Øst-Timor ba torsdag om at en eventuell folkeavstemning om uavhengighet for den tidligere portugisiske kolonien måtte utsettes og anklaget det indonesiske regimet for å bevæpne paramilitære styrker.

Biskop Carlos Belo av Dili sa at enhver avstemning om suverenitet for Øst-Timor skulle utsettes i 10-15 år for å gi rivaliserende pro- og antiindonesiske grupper anledning til å forsone seg med hverandre. Indonesiske tjenestemenn sa sist måned at provinsen kanskje kunne få lov til å holde en folkeavstemning om uavhengighet. Dette var en helomvending i forhold til tidligere tiårs harde kontroll av denne katolske regionen, en situasjon hvor regjeringstropper er blitt anklaget for brudd på menneskerettighetene.

Indonesia, verdens mest folkerike muslimske stat, invaderte Øst-Timor i 1975 og annekterte området året etter, en anneksjonen som ikke er anerkjent av FN. Etter uttalelsen om en mulig folkeavstemning, gikk spenningene mellom rivaliserende grupper over i åpen vold, noe som fikk hundrevis av mennesker til å søke tilflukt ulike steder. Biskop Belo anklaget pro-indonesiske paramilitære styrker for å utløse angrepene, og gjenga kilder som fortalte ham at den indonesiske hæren bevæpnet gruppene. "Naturligvis kommer det fra hæren," sa han. "Enkelte sivile har våpen til å true folket."

av Webmaster publisert 05.02.1999, sist endret 05.02.1999 - 13:13