Paven planlegger besøk til Fatima

Vatikanet (CWN) - Pave Johannes Paul II har indikert interesse for å foreta en valfart til helligdommen for Vår Frue av Fatima i år, selv om ingen dato er fastsatt. Biskop Serafim de Sousa Ferreira e Silva av Fatima har avslørt at han inviterte paven til å besøke byen den 13. mai - årsdagen for Jomfru Marias første åpenbaring for barna i Fatima. Invitasjonen ble underskrevet av de fleste biskopene i Portugal.

Mens paven aksepterte invitasjonen i prinsippet, har noen dato ikke blitt fastsatt. I tillegg til 13. mai vurderer Vatikanet også datoer i august og oktober punkter da tusenvis av pilegrimer hvert år strømmer til Mariahelligdommen.

Det er flere grunner til pavens interesse for å besøke Fatima i år, noe som ville være hans tredje besøk til helligdommen. Han kan benytte anledningen til å vie det 21. århundret til Jomfru Maria og gjøre det ved en helligdom som er spesielt kjær for ham. Eller - fordi budskapet fra Fatima har spesiell betydning for Russland - han kan gjenta sitt ønske om nærere bånd mellom Den katolske kirke og den ortodokse verden.

Endelig er det mulig at besøket kunne falle sammen med en erklæring om saligkåringsprosessen for Jacinta og Francisco, to av de tre barna som Jomfruen viste seg for i Fatima. En komite av leger som samarbeider med Helligkåringskongregasjonen undersøkte nylig saken til en kvinne som ble helbredet etter å ha gjort en novene for Jacinta og Francesco. Legene fant ingen medisinsk forklaring på helbredelsen. En teologkomite vil nå bli oppnevnt for å bestemme om saken kvalifiserer til å være et mirakel.

Pave Johannes Paul II har hele tiden sagt at han gir Vår Frue av Fatima æren for at han overlevde mordforsøket som fant sted den 13. mai 1981. Hans siste besøk i Fatima var i mai 1991, da han offentlig uttrykte takk til Jomfruen for å beskytte hans liv.

Catholic World News 17. februar 1999; o: pe